Verdwijnen donateurs vanwege publicatieplicht?

1 november 2013 | Door redactie

Door de publicatieplicht voor algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) raakt uw organisatie mogelijk donateurs kwijt. Bij de publicatieplicht hoort namelijk inzicht geven in de financiën, wat onder meer een overzicht van ontvangen donaties omvat. Het vermogen van rijke Nederlands die grote bedragen schenken kan zo bekend worden en deze donateurs vrezen daardoor voor hun veiligheid.

Als uw organisatie de ANBI-status heeft verworven, geldt vanaf 1 januari 2014 voor u de elektronische publicatieplicht. Uw organisatie moet dan online bepaalde gegevens openbaar maken, waaronder het beloningsbeleid van de bestuurders, een overzicht van de inkomsten en kosten en de beoogde bestedingen als het een vermogensfonds betreft. Rijke donateurs zijn bang een doelwit te worden als bekend wordt hoeveel geld zij schenken, stelt de Stichting Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF). Zij pleiten daarom bij het kabinet voor de mogelijkheid tot anonieme donaties.

Ontheffing publicatie bestuurders mogelijk

Ondernemers die grote bedragen schenken, voelen zich aangetast in hun privacy door de publicatieplicht met als mogelijk gevolg dat ze afzien van een donatie aan uw organisatie. Bestuurders die vrezen een doelwit te worden, kunnen overigens een ontheffing krijgen van de inspecteur als ze kunnen aantonen dat de publicatie van hun naam een reëel gevaar oplevert voor hun veiligheid of die van hun familieleden.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over regels voor ANBI's, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!