Vrijwilligersvergoeding aftrekken als gift mag

31 januari 2014 | Door redactie

Een bestuurder die afziet van een vrijwilligersvergoeding mag dit als gift aftrekken in zijn aangifte inkomstenbelasting. Dit oordeelde Gerechtshof Arnhem, nadat een bestuurder in beroep ging tegen een opgelegde aanslag waarbij de inspecteur de giftenaftrek niet accepteerde.

In de zaak ging het om een bestuurder die in 2008 vrijwillig lid was van het bestuur van een stichting, die was aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI). In het jaarverslag stond onder meer vermeld hoe vaak het bestuur bijeenkwam, maar niets over een vergoeding voor de bestuursleden. Dit werd duidelijk uit een brief van de adjunct-directeur van de stichting. Hierin stond dat de bestuurder als vrijwilliger aanspraak kon maken op een vergoeding tot € 1.500, maar dit ter beschikking had gesteld aan de stichting als gift. 

Brief van directeur als bewijs

Een vrijwilliger die een vergoeding ontvangt van een ANBI en besluit dit terug te geven als gift, mag deze gift aftrekken in zijn aangifte inkomstenbelasting. De inspecteur vond echter dat deze aftrek voor de bestuurder in dit geval niet mogelijk was, omdat er niets stond vastgelegd in het beleid over een vrijwilligersvergoeding voor de bestuurders. De rechter vond de brief van de adjunct-directeur echter voldoende bewijs en wees de correctie van de inspecteur af. De bestuurder mocht de vrijwilligersvergoeding daarom gewoon als gift aftrekken.
Gerechtshof Arnhem, 14 januari 2014, ECLI (verkort): 142 

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de vrijwilligersvergoeding of de giftenaftrek, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!