Zelf overeenkomst maken voor periodieke gift

9 januari 2014 | Door redactie

Als algemeen nut beogende instelling (ANBI) hoeft u geen notaris meer in te schakelen voor het opstellen van een akte bij periodieke giften. Samen met de donateur kunt u sinds 1 januari 2014 een zogenoemde onderhandse akte opstellen, die de aftrek van de gift in de aangifte inkomstenbelasting van de donateur garandeert. Dit geldt ook als uw organisatie geen ANBI is!

Voorheen was het noodzakelijk een notariële akte op te stellen voor periodieke giften aan een ANBI, die deze afspraak vastlegt voor minstens vijf jaar. De kosten hiervoor kunt u nu besparen, want u kunt een dergelijke akte nu zelf opstellen. Het moet dan nog steeds gaan om een periodieke gift van minstens vijf jaar. Daarnaast moet u uw RSIN-nummer, een code voor de gift, het bedrag van de gift, betalingswijze en eventueel beëindigingsvoorwaarden vermelden in de overeenkomst. Zowel u als de donateur moet een kopie van de overeenkomst bewaren. 

Gift voor vereniging ook aftrekbaar

Donateurs kunnen een gift aftrekken als uw organisatie een ANBI is. Maar aftrek van de gift is ook mogelijk als uw organisatie geen ANBI, maar wel een vereniging is die aan de voorwaarden voldoet. Uw organisatie moet dan minsten 25 leden hebben, volledige rechtsbevoegdheid en niet belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande maatregel of wijziging, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!