AOW-leeftijd definitief versneld verhoogd

8 juni 2015 | Door redactie

De AOW-gerechtigde leeftijd gaat sneller omhoog en komt al in 2021 op 67 jaar te liggen. De Eerste Kamer is op 2 juni namelijk akkoord gegaan met het wetsvoorstel Versnelde verhoging AOW-leeftijd. Na 2021 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

In het nieuwsartikel ‘AOW-leeftijd mag van Kamer versneld omhoog’ kon u al lezen dat de Tweede Kamer akkoord gegaan was met de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. De Eerste Kamer heeft hier onlangs ook mee ingestemd.
De Tweede Kamer keurde eerder ook een aanpassing van de overbruggingsregeling goed. Deze regeling biedt sommige mensen met een VUT of vroegpensioen een uitkering op minimumniveau als zij met een AOW-gat te maken krijgen. Dit is een inkomensterugval in de periode tussen 65 jaar en de verhoogde AOW-leeftijd. De Eerste Kamer heeft over deze regeling nog geen knoop doorgehakt.

Oudere werknemers hebben meeste last van verhoging

Volgens platform Wijzer in geldzaken – een initiatief van het ministerie van Financiën – heeft de snellere verhoging van de AOW-leeftijd met ingang van 2016 de meeste impact op mensen tussen de 58 en 64 jaar. Werknemers van deze leeftijd hebben namelijk de minste tijd gehad om zich voor te bereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd. Op de website van Wijzer in geldzaken kunt u voor werknemers de AOW-leeftijd en de hoogte van een eventuele overbruggingsuitkering berekenen.2015-06-03 - Versnelde verhoging AOW-leeftijd.PNG

Bijlagen bij dit bericht