Doorwerken na AOW-leeftijd loont in 2016

17 november 2014 | Door redactie

Als de nieuwe plannen van het kabinet in 2016 ingaan, is het voor uw onderneming per 2016 aantrekkelijker om een AOW’er in dienst te nemen. Het kabinet wil namelijk nieuwe maatregelen invoeren om doorwerken na de pensioenleeftijd aantrekkelijker te maken voor ondernemers én AOW’ers.

De nieuwe plannen van het kabinet bevatten verschillende maatregelen voor AOW’ers en ondernemingen:

  • AOW’ers krijgen recht op het minimumloon.
  • De loondoorbetalingsperiode bij ziekte wordt verkort van twee jaar naar zes weken.
  • De werkgever hoeft niet in te gaan op verzoeken van AOW’ers om hun werkuren uit te breiden.

Straks minder risico als u een AOW’er aanneemt

Momenteel vinden veel ondernemingen het een te groot risico om AOW’ers aan te nemen. Dit vinden zij omdat AOW’ers – net als andere werknemers – recht hebben op twee jaar loondoorbetaling bij ziekte. Om dit risico te verkleinen wordt deze periode ingekort naar zes weken. Het financiële risico daalt daarmee en hierdoor wordt het voor uw onderneming aantrekkelijker om deze ervaren arbeidskrachten in dienst te houden. Ook is een onderneming straks niet meer verplicht om in te gaan op een verzoek van een AOW’er om meer uren te werken. Zij ontvangen tenslotte ook AOW en zijn daarom – in tegenstelling tot andere collega’s – niet volledig afhankelijk van hun loon. Naast de verkorting van de loondoorbetalingsperiode krijgen AOW’ers recht op het minimumloon. Daarmee stemde de ministerraad onlangs in. Deze maatregelen moeten ingaan per 1 januari 2016.

Geen transitievergoeding bij ontslag AOW’er

Daar komt bij dat het voor uw onderneming per 1 juli 2015 makkelijker wordt om een AOW’er te ontslaan. In de Wet Werk en Zekerheid staat al dat het contract bij het bereiken van de AOW-leeftijd zonder tussenkomst van UWV of rechter opgezegd kan worden. Er is dan bovendien geen transitievergoeding verschuldigd. Dit geldt ook als er geen pensioenontslagbeding in de cao of arbeidsovereenkomst staat. U moet echter wel opletten als u de AOW’ers een vast contract geeft, want dan gelden wél weer de gewone ontslagregels.

Heeft u vragen over het bovenstaande onderwerp?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over het bovenstaande onderwerp, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!