Ouderen zijn verrassend betrokken én bevlogen

10 februari 2014 | Door redactie

Doorwerken na het pensioen zal steeds meer regel dan uitzondering worden. U zult echter misschien niet direct enthousiast zijn om 65-plussers in dienst te houden. De meeste medewerkers zullen immers vooral gemotiveerd zijn om te genieten van hun welverdiende oudedagsvoorziening. Toch blijken juist de 65-plussers betrokken en bevlogen te zijn. Daar kunt u uw voordeel mee doen.

Uit een onderzoek van Effectory onder ruim 300.000 medewerkers in Nederland blijkt dat 56% van de 65-plussers zowel betrokken als bevlogen is. Dat is veel in vergelijking met de 40% in de leeftijdscategorie tot 24 jaar, 31% in de groep van 25-34 jaar en een wisselend percentage van 32% tot 34% bij de groep van 35 tot 65 jaar. Het gemiddelde van alle leeftijdsgroepen is 38%. Dus juist de groep waarvan u het misschien het minst verwacht, kan veel betekenen voor uw organisatie.

Benut kennis en ervaring van 65-plussers optimaal

De 65-plussers die ervoor kiezen om door te werken, doen dat heel bewust. Soms omdat het niet anders kan, maar vaak ook omdat ze graag willen blijven werken. Geeft een oudere medewerker aan dat hij graag in dienst wil blijven, grijp deze kans dan aan om zijn kennis en ervaring optimaal te benutten binnen uw organisatie. Dat kunt u op de volgende manieren doen:

  • Laat de oudere medewerker samenwerken met de jongere garde. Zo vindt er kennisoverdracht plaats en kunt u de waardevolle kennis van de oudere medewerker behouden voor uw organisatie. 
  • Laat de oudere medewerker een presentatie of workshop houden over een onderwerp of werkgebied waarin hij veel ervaring heeft. Zo kan hij zijn kennis op een effectieve manier delen met de rest van de medewerkers. Geef hierbij ook gelegenheid tot het stellen van vragen zodat er interactie ontstaat.
  • Geef oudere medewerkers uitdagende projecten en laat jongeren daarin meedraaien.
  • Wijs de oudere medewerkers als vraagbaak aan voor de jongere.