Tweede Kamer verwerpt wet flexibele AOW

23 februari 2017 | Door redactie

Het wetsvoorstel dat ervoor moest zorgen dat werknemers hun AOW-uitkering een paar jaar eerder of later dan de AOW-gerechtigde leeftijd kunnen laten ingaan, is afgewezen door de Tweede Kamer.

Het initiatiefwetsvoorstel voor de flexibilisering van de AOW lag al enige tijd bij de Tweede Kamer. Als het voorstel was goedgekeurd, hadden werknemers hun AOW-uitkering (tools) maximaal twee jaar eerder en maximaal vijf jaar later dan de AOW-gerechtigde leeftijd kunnen opnemen. Afhankelijk van de keuze zou de AOW-uitkering dan omlaag of omhoog gaan. Maar de Kamer wil vooral dat werknemers met een zogenoemd zwaar beroep ervoor kunnen kiezen om eerder met pensioen te gaan. Een groot deel van deze werknemers  heeft een laag inkomen, waardoor zij niet kunnen inleveren op de hoogte van hun AOW-uitkering.

Plan voor flexibele AOW nog niet helemaal van de baan

Vakbond FNV heeft dezelfde zorgen als de Tweede Kamer. Om een flexibele AOW te bekostigen, zouden werknemers volgens de vakbond vanaf hun 60e een doorwerkbonus moeten krijgen. Hierdoor bouwen werknemers een spaarpotje op en kunnen ze hun AOW-uitkering eerder aanvragen.
Hoewel het wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Klein is verworpen, is het plan nog niet helemaal van de baan. De Tweede Kamer heeft bij de behandeling van het wetsvoorstel namelijk wel een motie aangenomen voor een onderzoek naar de toegevoegde waarde van een flexibele AOW.