Omstreden corona-app gaat eerste testfase in

25 juni 2020 | Door redactie

Alle bedenkingen vanwege de privacy ten spijt is de corona-app volop in ontwikkeling: deze week wordt de eerste testversie in Twente gelanceerd. Er ontstond bovendien ophef onder gebruikers van iPhones en Android-telefoons toen bleek dat er na een update ineens een corona-app leek geïnstalleerd.

De vermoedelijke en ongevraagde corona-app die smartphonegebruikers via een update ontvingen, bleek software te zijn die nodig is om een toekomstige corona-app te laten functioneren. Het gaat om de functie ‘Blootstelling aan COVID-19’ die na de update onder Instellingen verschijnt bij iOS- en Android-smartphones. Het zorgt ervoor dat smartphones met verschillende besturingssystemen via bluetooth met elkaar kunnen communiceren. De functie staat standaard uit en moet handmatig geactiveerd worden ná het installeren van een corona-app, ontwikkeld door overheden. 

Eerste tests in Twente

Wel geven Google en Apple sinds 20 mei overheden toegang tot de nieuwe technologie. De techreuzen hebben een vooruitziende blik: deze week vindt de 1e gebruikerstest van de corona-app in Twente plaats. Dit schreef minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. Ongeveer 1.000 Twentenaren gaan een week lang de corona-app testen op gebruiksvriendelijkheid en uitproberen of alle technologie erachter werkt. Dat gebeurt aan de hand van nepbesmettingen. Daarnaast wordt er ook getest op privacy, toegankelijkheid en beveiliging van de app. 

Half juli besluit

Als alles goed uitpakt, hoopt het kabinet half juli te beslissen over het invoeren van de app. De Autoriteit Persoonsgegevens brengt nog een advies uit over de privacy. Pas als de app op grote schaal wordt gebruikt, gaat men controleren of het inderdaad lukt om gebruikers te waarschuwen als zij in contact zijn geweest met iemand die met het coronavirus besmet is. Gebruik van de app is vrijwillig.