IPS-traject voor werknemer met psychische aandoening

7 maart 2023 | Door redactie

Werknemers met een ernstige psychische aandoening kunnen hierdoor belemmeringen ondervinden bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Om deze werknemers te begeleiden bij het vinden en behouden van werk is de methode Individuele Plaatsing en Steun ontwikkeld. Hiervoor is een subsidie beschikbaar.

Mensen die een ernstige psychische aandoening hebben, kunnen moeite hebben om goed te blijven functioneren op hun werk of om werk te vinden. Hierdoor kan de re-integratie stagneren of vertraagd worden of dreigen zij hun baan te verliezen. Terwijl het hebben van betaald werk een belangrijke rol speelt bij het herstel. Deze groep werknemers kan ter ondersteuning gebruikmaken van het IPS-traject. IPS staat voor de methode Individuele Plaatsing en Steun. Die is ontwikkeld om deze groep mensen aan werk te helpen en te helpen hun baan te behouden. Als een ggz een IPS-traject aanbiedt, heeft een ggz-team ook een IPS-trajectbegeleider. De insteek is eerst werk vinden en dan verder trainen en ontwikkelen op het werk zelf. 

Subsidieaanvraag bij gemeente

Werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans willen geven, kijken naar mogelijkheden voor deze doelgroep. Hebben ze een werknemer met een ernstige psychische aandoening in dienst waarvan ze denken dat deze begeleiding nodig heeft, dan kan het IPS-traject uitkomst bieden. De werknemer moet dan in gesprek met zijn behandelaar bij de ggz en als zij samen vinden dat een IPS-traject nodig is, kan de ggz-instelling hiervoor een subsidieaanvraag indienen bij de gemeente waar de werknemer woont. Werkgevers die op zoek zijn naar geschikte kandidaat-werknemers kunnen deze via de IPS-trajectbegeleiders vinden. Zij adviseren ook werkgevers over de omgang en begeleiding van deze werknemers op de werkvloer. Meer informatie over de subsidie is te vinden bij divosa.nl.

Bijlagen bij dit bericht