Veel en vaak desinfecterende middelen gebruiken, is volgens de Gezondheidsraad onnodig en zelfs onverstandig. Ook op de werkvloer kunnen deze middelen volgens de raad beter met wat meer terughoudendheid gebruikt worden.
Hoewel hygiëne op de werkplek natuurlijk heel belangrijk is om bijvoorbeeld een griepepidemie te voorkomen (tool) en ziekteverzuim zo veel mogelijk te beperken, betekent dat volgens de Gezondheidsraad niet dat organisaties te pas en te onpas gebruik moeten maken van bijvoorbeeld desinfecterende handgels of desinfecterend schoonmaakmiddel. Deze middelen doden namelijk ook de bacteriën die juist nuttig zijn voor de mens. Door overmatig gebruik kunnen ziekteverwekkers bovendien resistent worden voor bepaalde middelen, waardoor de gezondheidsrisico’s op lange termijn groter worden in plaats van kleiner.
De inzet van de desinfecterende middelen is meestal preventief en dus bedoeld om besmettingen en infecties te voorkomen. Er zijn echter ook andere manieren om een schone en hygiënische werkomgeving (tool) te bereiken.
Desinfecterende middelen zijn volgens de Gezondheidsraad wél onmisbaar om bijvoorbeeld medische apparatuur te ontsmetten of besmetting en bederf van voedsel te voorkomen. In die situaties moeten ze volgens de raad dan ook gewoon gebruikt blijven worden. In alle andere situaties kunnen organisaties er beter zo min mogelijk gebruik van maken.