Kersverse ondernemingsraad Primark kan aan de bak

1 september 2017 | Door redactie

Inspectie SZW heeft Primark op de vingers getikt, omdat de arbo-omstandigheden nog steeds niet op orde zijn. Primark heeft drie maanden de tijd om aan de wettelijke voorschriften te voldoen. De nieuwe OR kan de bestuurder hierbij ondersteunen.

Primark kwam eerder dit jaar in het nieuws vanwege slechte omstandigheden voor werknemers. De kledingketen beloofde na een onderzoek van Inspectie SZW beterschap en richt nu bijvoorbeeld een ondernemingsraad (OR) op, die ondanks de wettelijke verplichting nog ontbreekt. De OR-verkiezingen vinden plaats in september. De kersverse raad kan na installatie direct aan de slag. Inspectie SZW heeft namelijk onlangs opnieuw onderzoek gedaan naar het arbobeleid van Primark, de manier waarop Primark met contracten omgaat en hoe leidinggevenden communiceren met de werknemers. Uit dat onderzoek bleek dat Primark nog steeds niet aan alle wettelijke eisen voldoet. Inspectie SZW heeft Primark nu drie maanden de tijd gegeven om alsnog aan de wettelijke voorschriften te voldoen.

OR heeft instemmingsrecht op regelingen rond arbobeleid

De OR heeft een flinke vinger in de pap als het gaat om arbobeleid. De bestuurder moet de OR volgens artikel 25 lid 1d van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) namelijk om instemming vragen voor elke vaststelling, wijziging of intrekking van een regeling op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zo heeft de OR bijvoorbeeld instemmingsrecht op de risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) (tools) en bijbehorende plan van aanpak, waarin staat welke risico’s werknemers lopen bij hun werkzaamheden en welke maatregelen de risico’s moeten verkleinen of verhelpen. Volgens vakbond FNV is de RI&E van Primark nog niet volledig.

OR kan arbeidsomstandigheden verbeteren via initiatiefrecht

De OR heeft instemmingsrecht (tools), maar kan zich ook  actief inzetten  om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Zo kan de OR de achterban informeren over de stand van zaken en inventariseren wat de verdere wensen zijn wat betreft arbobeleid. De OR kan deze wensen omzetten in een initiatiefvoorstel (tool) en dit indienen bij de bestuurder. De bestuurder moet hier serieus op ingaan en minimaal één keer vergaderen met de OR over het voorstel. Hij moet daarna schriftelijk laten weten hoe zijn beslissing luidt en wat zijn argumenten daarvoor zijn.