Ministerie SZW vraagt input voor Arbovisie 2040

Nog steeds overlijden jaarlijks werknemers door werkgerelateerde factoren. Bovendien ontstaan er nieuwe ontwikkelingen waar een antwoord op bedacht moet worden. Daarom werkt het ministerie van SZW aan de Arbovisie 2040 en vraagt daarvoor om input.

5 juni 2020 | Door redactie

De afgelopen jaren is er veel verbeterd in de arbeidsomstandigheden die gezond werken mogelijk maken. Maar we zijn er nog niet, stelt het ministerie van SZW. Nog steeds overlijden jaarlijks 4.100 mensen aan de gevolgen van blootstelling van wat het ministerie ‘belastende factoren’ noemt. Dat kan het werken met machines zijn, maar ook gevaarlijke stoffen (tool) zijn daarbij een belangrijke boosdoener. De kwestie met chroom-6 ligt bijvoorbeeld nog vers in het geheugen. Ook stellen nieuwe ontwikkelingen nieuwe eisen. Het ministerie noemt de stijgende pensioenleeftijd, het werken met nieuwe technologieën en het grotere aandeel van flexkrachten op de arbeidsmarkt.

Peiling of enquête

Om het aantal sterfgevallen nog verder omlaag te krijgen en goed voorbereid te zijn op nieuwe ontwikkelingen, werkt het ministerie aan de Arbovisie 2040. Hierin moet bijvoorbeeld ook opgenomen worden wie (overheid, werkgevers en werknemers) welke verantwoordelijkheden heeft. In dit stadium van de ontwikkeling van de Arbovisie 2040  is er behoefte aan de mening en inzichten van arboprofessionals. Zij kunnen meedoen aan een korte peiling van vier vragen of aan een uitgebreidere enquête. Het streven is om de Arbovisie in de tweede helft van 2021 te kunnen gaan uitvoeren. 

Bijlagen bij dit bericht