Nachtarbeid: fysiek, mentaal én sociaal zwaar

5 april 2016 | Door redactie

Werknemers die regelmatig ’s nachts werken, lopen daardoor een hoger risico op fysieke, mentale en sociale problemen. Deze risico’s zijn bij veel organisaties onderbelicht, terwijl relatief eenvoudige aanpassingen al grote verschillen kunnen maken.

In veel organisaties moet ’s nachts doorgewerkt worden. Denk daarbij aan zorginstellingen, distributiecentra en luchtvaartdiensten. Werknemers die ’s nachts werken, lopen extra risico op bedrijfsongevallen en op slaapproblemen, vermoeidheid en chronische darm- en maagklachten. Naast een hogere kans op fysieke problemen brengt nachtarbeid ook een sociale uitdaging met zich mee. Werknemers die veel ’s nachts werken, kunnen namelijk in een sociaal isolement raken. 

Goede personeelsplanning voorkomt problemen

Werkgevers moeten de risico’s van nachtwerk onderkennen en opnemen in de risico-inventarisatie en –evaluatie (tools). Daarbij hoort ook een plan van aanpak om de risico's te beperken. Een goede personeelsplanning (tool) helpt bijvoorbeeld voorkomen dat werknemers te lang moeten doorwerken en daardoor oververmoeid raken. 

Extra aandacht voor nachtwerk in Nacht van de Arbeid

Stichting Time Design organiseert elk jaar in de nacht van 30 april op 1 mei de Nacht van de Arbeid. In die nacht wordt extra aandacht gevraagd voor de risico’s van nachtwerk en de mogelijkheden om die risico’s te beperken. Hierbij is niet alleen aandacht voor de maatregelen die uw organisatie kan nemen, maar ook voor de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf. Die kan namelijk door zijn voeding en slaaptijden aan te passen de risico’s van nachtarbeid verlagen. Werkgevers kunnen deze informatie gebruiken om hun werknemers te informeren over hun rol.