Nu al weer hooikoortsklachten door zacht weer

Normaal gesproken doen hooikoortsklachten pas in februari hun intrede, maar vanwege het aanhoudende zachte weer begint de bloeiperiode van pollenrijke bomen als de hazelaar nu al. Werknemers die hier gevoelig voor zijn, kunnen daardoor nu al last hebben van niezen, tranende ogen en een verstopte neus.

21 december 2015 | Door redactie

De werkgever moet ervoor zorgen dat de arbeidsomstandigheden zo zijn dat werknemers hun werk op een gezonde en veilige manier kunnen doen. Uw organisatie is hier ook bij gebaat. Deze zorgplicht betekent dat ook allergieklachten onder werktijd serieus moeten worden aangepakt.

Airconditioning met pollenfilter

De beste manier om allergische reacties te voorkomen, is het vermijden van de stof die de reactie veroorzaakt. Voor werknemers met hooikoorts is het dan ook prettig als de ramen – vooral bij droog en zonnig weer – dicht blijven. Daarnaast kan een airconditioning met pollenfilter uitkomst bieden. Zo blijft hooikoorts hooguit hinderlijk en worden gevaarlijke situaties en ziekteverzuim in de kiem gesmoord.
Voor werknemers die buiten werken, is blootstelling aan pollen natuurlijk niet te vermijden. In dat geval kan de werkgever zorgen voor persoonlijke beschermingsmiddelen (tool), zoals een zonnebril of voor allergiemedicijnen.