Vieze werkplek zorgt voor hoger ziekteverzuim

12 oktober 2015 | Door redactie

Werkplekken op kantoren zijn beruchte vuilverzamelaars. Pc’s, toetsenborden, muizen en telefoons zitten vol stof, bacteriën en vuil. Uit onderzoek zou blijken dat een betere hygiëne kan leiden tot een daling van het ziekteverzuim van 13%.

Op veel werkplekken laat de hygiëne te wensen over. Vooral toetsenborden, muizen en telefoons zitten vol bacteriën, stof en ander vuil. Schoonmakers mogen deze apparatuur in veel organisaties niet schoonmaken om te voorkomen dat deze stukgaat. Maar dan moeten wel de werknemers zelf af en toe een doekje over de apparatuur halen. Een vieze werkplek leidt tot een hoger ziekteverzuim, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in de Amerikaanse staat Georgia. Maar ook in Nederland zijn veel vieze werkplekken. Het is dus de hoogste tijd om werknemers te stimuleren (tool) om bij te dragen aan een schone werkplek.

Gevaren van bacteriën en vuil

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.600 werknemers. Zij kregen een programma van negentig dagen, waarin aandacht werd besteed aan hygiëne op de werkplek en de gevaren van bacteriën en vuil. Het ziekteverzuim onder de deelnemers daalde met maar liefst 13%. Investeren in goede hygiëne op de werkplek, bespaart uw organisatie dus een hoop geld. Tref daarom de juiste voorzieningen (tool) voor een schone werkomgeving.

Flexplekken zijn viezer

In veel organisaties is flexwerken tegenwoordig heel normaal. Dat zorgt wel voor extra viezigheid. Wijs collega’s erop dat het verstandig is om hun muis, toetsenbord en telefoon schoon te maken als ze een werkplek gebruiken die eerder door iemand anders gebruikt is. De werkgever kan daarvoor bijvoorbeeld wegwerpschoonmaakdoekjes ter beschikking stellen.