Voorkom discriminatie van homo’s op werk

25 maart 2011 | Door redactie

Er zijn nog altijd veel homo’s die zich op de werkplek onprettig behandeld voelen vanwege hun seksuele geaardheid. Ze hebben last van bedreigingen, vervelende opmerkingen of zelfs fysiek geweld. Als arboprofessional wilt u natuurlijk zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Hoe kunt u de acceptatie van homo’s in uw organisatie vergroten?

U kunt als arboprofessional een aantal maatregelen nemen om discriminatie van homo’s in uw organisatie in de kiem te smoren. In de eerste plaats moeten uw werknemers een vertrouwenspersoon hebben bij wie ze terecht kunnen met persoonlijke kwesties over bijvoorbeeld discriminatie en geaardheid.

Discriminatie niet tolereren

Daarnaast is het belangrijk dat het iedereen in de organisatie duidelijk is hoe ze met elkaar om moeten gaan. Besteed bijvoorbeeld in vergaderingen eens aandacht aan homoseksualiteit. Maak hierbij duidelijk dat vervelende grappen over homoseksuele collega’s niet getolereerd worden en dat er sancties volgen als een homoseksuele werknemer wordt gediscrimineerd. Coach leidinggevenden in uw organisatie ook in het herkennen van discriminatie en zorg dat zij de uitgangspunten van de organisatie op dit punt onderschrijven.
Als homoseksuele werknemers in uw organisatie zelf aangeven dat zij de behoefte hebben om hun verhaal te vertellen, moet u hun hier natuurlijk de kans voor geven. Dit kan in een bespreking, maar bijvoorbeeld ook in het personeelsblad.

Organisaties voor advies

Voor meer informatie en advies over de problemen waar homoseksuelen op de werkplek tegenaan lopen, kunt u terecht bij het Company Pride Platform (CPP) en COC Nederland. Deze organisaties zetten zich in voor de volledige acceptatie van homoseksuelen op het werk en in de maatschappij.