Voorkom griepepidemie op de werkvloer!

14 oktober 2015 | Door redactie

Werknemers kunnen een behoorlijke tijd afwezig zijn als zij door de griep geveld worden. Er zijn verschillende maatregelen die uw organisatie kan nemen om infectie te voorkomen. Een gratis griepprik is er daar één van.

Nu de dagen korter worden en het weer onstuimiger, wordt de kans op infectieziekten zoals griep ook op de werkvloer (tool) groter. Door een flinke griep zit een werknemer al snel een week ziek thuis. Dat kost uw organisatie veel geld. Voorkomen (tool) is dan ook beter dan genezen: door werknemers een gratis griepprik aan te bieden, kunt u ervoor zorgen dat de kans dat werknemers griep krijgen, een stuk kleiner wordt. Krijgen ze toch nog griep, dan verloopt deze veel milder en is de kans op complicaties kleiner.

Griepprik mag onbelast

Als uw organisatie in het preventie- en verzuimbeleid (tool) een gratis griepprik heeft opgenomen, mag u deze onbelast aan werknemers geven. Let daarbij wel op of werknemers niet ook een oproep van de huisarts krijgen, omdat zij in een risicogroep vallen. Die prik is namelijk gratis. Uw organisatie draait dan dus niet voor de kosten op. Overigens moet de griepprik elk jaar opnieuw: de bescherming duurt maar een half jaar en het griepvirus verandert elk jaar. De vaccinatie van vorig jaar beschermt werknemers dit jaar dus niet meer.

Grote rol weggelegd voor de werknemer

Niet alleen uw organisatie, maar ook de werknemer zelf heeft een grote rol (tool) bij het voorkomen van griep. Wijs werknemers op de volgende richtlijnen om de kans op griep te verkleinen:

  • Houd altijd een papieren zakdoek of uw elleboog voor uw mond als u niest of hoest.
  • Was regelmatig uw handen met water en zeep of antibacteriële handgel.
  • Blijf thuis als u griep denkt te hebben om infectie van andere werknemers te voorkomen.
  • Als u zich niet lekker voelt, beperk dan het contact met andere mensen: schud geen handen en geef geen zoenen.