Voorkom hittestress met de juiste maatregelen

1 juli 2015 | Door redactie

Met de tropische temperaturen buiten, moet u de veiligheid en het klimaat op de werkplek extra in de gaten houden. Doet u dit niet, dan kunnen werknemers last krijgen van hittestress. Ze zijn dan minder productief of worden zelfs onwel.

Gisteren is het Nationale Hitteplan in werking getreden. De bedoeling van dit plan is om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen mensen te voorkomen. Ook op de werkvloer kan hitte een belangrijke stressfactor zijn. Deze extra stress kan de productiviteit flink verminderen. Hoewel in de wet nergens staat vanaf welke temperatuur werkgevers het werk stil moeten leggen, is uw organisatie wel verantwoordelijk voor de veiligheid en de behaaglijkheid op de werkplek. U heeft daar als arboprofessional natuurlijk een belangrijke rol.

Zet apparaten uit en las extra pauzes in

Hieronder staan enkele tips om hittestress zo veel mogelijk te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat werknemers voldoende drinken tot hun beschikking hebben en wijs hen erop dat ze minimaal twee liter per dag moeten drinken.
  • Als het erg warm op de werkplek is, zorg dan voor verkoeling. Dat kan in de vorm van ventilatoren of airco of – bij een werkplek in de open lucht – door het creëren van voldoende schaduw. Let er bij een ventilator of airco wel op dat de luchtstroom niet direct op werknemers gericht is. Daar kunnen ze stijve spieren of geïrriteerde ogen van krijgen.
  • Zet ’s ochtends de ramen open zodat er voldoende frisse lucht binnenkomt, maar houd ze ’s middags dicht. Hoewel daglicht normaal gesproken erg prettig is op de werkplek, kunt u bij tropische buitentemperaturen de ramen het beste zo veel mogelijk verduisteren. Dat geldt in ieder geval voor ramen waar de zon op schijnt.
  • Zet alle apparatuur uit die niet per se aan hoeft te staan. Heeft uw organisatie bijvoorbeeld drie printers en is het een rustige dag, zet er dan één uit. Apparatuur produceert namelijk warmte.
  • Probeer werknemers voldoende te laten bewegen, ondanks de hitte. Door af en toe een rondje te wandelen, blijft de bloedsomloop actief en worden dikke voeten en enkels voorkomen.
  • Zorg voor extra pauzes als het echt warm is op de werkplek en zorg ook voor een verkoelend tussendoortje. Een ijsje is natuurlijk erg welkom met dit weer, maar ook een koel drankje wordt vast met open armen ontvangen. Op die manier zorgt u bovendien meteen dat werknemers genoeg drinken.