Werkbare regels voor 1,5-metersamenleving in de maak

Allerlei branches komen met plannen hoe zij de deuren weer willen openen in de '1,5-metersamenleving'. Daaruit blijkt dat dit zeker geen eitje is, of niet bijster rendabel voor ondernemers. In het algemeen moeten werkgevers nadenken over de herstart-na-corona, aangezien de gemiddelde kantoortuin niet bemeten is op 1,5 meter afstand houden.

20 april 2020 | Door redactie

Vlag EngelsThis news article is also available in English

Als onderdeel van de coronamaatregelen (tool) hebben onder meer horeca-ondernemingen en reisbureaus verplicht de deuren moeten sluiten. Vóórdat deze sectoren überhaupt weer voorzichtig open mogen, moeten zij eerst protocollen inleveren bij de overheid. Daaruit moet blijken hoe zij rekening gaan houden met de regels voor afstand houden en hygiëne. Een overheidscommissie  moet het protocol goedkeuren.

Horeca noemt 1,5 meter onwerkbaar

Omgaan met de 1,5-metersamenleving is in sommige sectoren geen sinecure. In de horeca is het zelfs ‘onwerkbaar’, zo heeft branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) al laten weten. Met 1,5 meter afstand tussen klanten is de bar snel ‘vol’. En dus is het geen vetpot. De branchevereniging heeft wel een concept-protocol ingeleverd, maar wil ook aanvullende steunmaatregelen van het kabinet.
De tandartsen hebben het protocol om weer open te gaan klaar, de kappers werken eraan. En ook bijvoorbeeld NL Actief, de branchevereniging van onder meer fitnesscentra, heeft een concept-protocol opgesteld. Daarin staat bijvoorbeeld dat er per 10 m2 vloeroppervlak 1 sporter in het complex mag zijn, en dat sporters niet in het fitnesscentrum mogen douchen. Verder zijn er voor sectoren die nog wel doordraaien, zoals winkels en zakelijke dienstverlening, ook protocollen om verantwoord zaken te blijven doen.

Protocol voor 1,5 meter afstand op kantoor

Organisaties met vooral kantoorwerkers hebben weer andere zorgen. Veel werknemers bivakkeren al weken in hun thuiskantoor (tool), maar hoe moet dat straks als de kantoren weer voorzichtig open gaan? En dat is dan nog los van de vraag of werknemers die met het openbaar vervoer reizen überhaupt kunnen komen.
Er zijn heel wat aandachtspunten voor het 1,5-meterkantoor (tool). In de gemiddelde kantoortuin is de afstand tussen bureaus van directe collega’s lang niet altijd 1,5 meter. Dus alle werknemers in één keer weer naar kantoor laten komen is niet mogelijk. Werkgevers kunnen denken aan het opsplitsen van teams of teamleden afwisselend thuis en op kantoor laten werken. In elk geval zal de werkgever zelf regels of een eigen protocol op moeten stellen. Ook kan de risico- evaluatie & inventarisatie aangevuld worden met de risico’s die de coronacrisis met zich meebrengt en hoe de werkgever die aanpakt. De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging moet instemmen met zo’n wijziging in een regeling op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Bijlagen bij dit bericht