Werkgever moet ijsbaan voorkomen

24 januari 2023 | Door redactie

Het arbobeleid van uw organisatie houdt niet op bij de voordeur. Nu het door sneeuw en bevriezing op sommige plaatsen spekglad is, moet u ervoor zorgen dat werknemers niet uitglijden als ze het bedrijfspand willen binnengaan of verlaten. U moet dus aan de slag met strooizout of sneeuwschuiver.

Volgens artikel 3.2 van het Arbeidsomstandighedenbesluit moeten arbeidsplaatsen veilig toegankelijk zijn en ook weer veilig verlaten kunnen worden. Met strenge kou is het dus oppassen geblazen. Door gladheid, sneeuw en ijzel kunnen werknemers uitglijden en vallen. Natuurlijk moeten zij zelf ook uitkijken, maar gladheid kan verraderlijk zijn.
Gladheid gaat u tegen door te strooien met zout of zand. Ook kunt u droogloopmatten neerleggen buiten bij de ingang. Een dik pak sneeuw kunt u het beste eerst aan de kant schuiven met sneeuwschuivers.

Kies ruwe stenen

Pas vooral op met gladde oppervlakten, zoals asfalt, beton en bepaalde klinkers, zoals kinderkopjes. Deze zijn bij vorst en neerslag zeer snel glad. Kies voor het bedrijfsterrein daarom liever wat ruwere stenen.

Meer informatie over werken in extreem weer vindt u in de toolbox Veilig werken bij extreem weer regelt u in zes stappen.