Werkgevers vrij om rookverbod in te stellen

30 maart 2017 | Door redactie

Vanaf 1 april 2017 mogen bezoekers van Nederlandse pretparken niet meer roken in de wachtrij voor een attractie. Voor wie aan een 1-aprilgrap denkt: werkgevers mogen wel degelijk zelf beslissen welke maatregelen ze nemen om werknemers en bezoekers te beschermen tegen tabaksrook.

De bedoeling van het rookverbod in wachtrijen in pretparken is in de eerste plaats om kinderen te beschermen tegen blootstelling aan tabaksrook. In Nederland geldt een rookverbod in openbare gebouwen en op de werkplek. Sinds 2014 is ook roken in kleine cafés verboden. Werkgevers mogen zelf beslissen welke maatregelen ze nemen om werknemers en bezoekers te beschermen tegen meeroken. Zij moeten immers zorgen voor gezonde en veilige (arbeids)omstandigheden, ook voor bezoekers. Bovendien hebben werknemers recht op een rookvrije werkplek.

Aparte rookruimte aanbieden niet verplicht

Werkgevers mogen voor werknemers die willen roken aparte rookruimten inrichten, maar dat is niet verplicht. Werkgevers die een gezonde leefstijl promoten, kiezen er vaker voor dit niet te doen. Doet de werkgever dit wel, dan moet de ruimte aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet een rookruimte afsluitbaar zijn met een deur. Buiten de rookruimte mogen andere personen geen last hebben van de tabaksrook. De rookruimte moet op zichzelf staan en dus geen doorgang zijn naar een andere ruimte in het pand. De rookruimte mag niet ook een werkplek zijn.

Boete werkgever bij overtreding rookverbod

Ook in bedrijfswagens mag niet gerookt worden, want dit zijn volgens de wet ook werkplekken. Het rookverbod geldt dus ook in leaseauto's en vrachtwagens, ook als er geen passagiers meerijden. In auto’s die eigendom zijn van de werknemer, geldt het uiteraard niet. Het gaat bij het rookverbod om schade door tabaksrook; de e-sigaret valt daar niet onder omdat die geen tabak bevat. Hoewel Inspectie SZW inspecteert op gezonde arbeidsomstandigheden, controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of organisaties zich houden aan het rookverbod. Is er sprake van een overtreding, dan kan de werkgever een boete krijgen.