Werknemer weet wel raad met ballerinadoekje

4 november 2015 | Door redactie

Uw werknemers zitten liever aan een schone werkplek dan aan een vieze. Het klinkt zo logisch, maar helaas is de realiteit er niet naar: een derde van de Nederlandse werknemers vindt zijn werkplek verre van hygiënisch. Flexplekken vinden ze vaak nog wat viezer dan de eigen, vaste werkplek. Voor een deel is dat perceptie; eigen rommel is altijd minder erg dan andermans rommel.

Van de Nederlandse werknemers noemt 39% zijn eigen arbeidsomgeving vies. Uit het onderzoek van Wetten van de Werkvloer blijkt dat werknemers vinden dat de hygiëne op hun werkplek te wensen overlaat. 20% van de werknemers denkt dat de werkruimte niet wordt schoongemaakt. 40% denkt wel dat de werkplekken dagelijks onder handen worden genomen. Het onderzoek benadrukt dat dit voor een deel perceptie is. Schoonmaak vindt vaak plaats buiten werktijd waardoor het aan het oog van werknemers is onttrokken. Ook worden flexplekken (tool) als viezer beoordeeld dan vaste werkplekken.

Werknemers zelf ook verantwoordelijk

Uw werknemers zijn zelf ook verantwoordelijk voor een schone werkplek (tool). Gebruikers van flexplekken moeten deze schoon achterlaten voor de volgende flexwerker. Moedig uw werknemers dus aan om even een doekje over het bureau te halen. Het is dan ook belangrijk dat er overal reinigingsmiddelen en -doekjes aanwezig zijn. Een onhygiënische kantoorruimte kan namelijk serieuze gezondheidsklachten opleveren. Denk aan slecht functionerende installaties zoals ventilatiesystemen die niet goed of niet vaak genoeg worden gereinigd. Daardoor kan serieuze vervuiling ontstaan in de vorm van schimmels en bacteriën. En die kunnen weer leiden tot gezondheidsklachten aan luchtwegen.