Werknemers vinden flexplekken viezer

30 oktober 2015 | Door redactie

Meer dan een derde van de Nederlandse werknemers vindt zijn werkplek vies. Vooral flexplekken worden als viezer beoordeeld dan de eigen, vaste werkplek. Dat is voor een deel perceptie. Rommel van een ander wordt als erger ervaren.

Van de Nederlandse werknemers noemt 39% zijn eigen arbeidsomgeving vies. Uit het onderzoek van Wetten van de Werkvloer blijkt dat werknemers vinden dat de hygiëne op hun werkplek te wensen overlaat. 20% van de werknemers denkt dat de werkruimte niet wordt schoongemaakt. 40% denkt wel dat de werkplekken dagelijks onder handen worden genomen. Het onderzoek benadrukt dat dit voor een deel perceptie is. Schoonmaak vindt vaak plaats buiten werktijd waardoor het aan het oog van werknemers is onttrokken. Ook worden flexplekken (tool) als viezer beoordeeld dan vaste werkplekken.

Werknemers zelf ook verantwoordelijk

Werknemers zijn zelf ook verantwoordelijk voor een schone werkplek (tool). Gebruikers van flexplekken moeten deze schoon achterlaten voor de volgende flexwerker. Moedig werknemers dus aan om even een doekje over het bureau te halen. Zorg daarom dat er overal reinigingsmiddelen en -doekjes aanwezig zijn. Een onhygiënische kantoorruimte kan namelijk wel serieuze klachten opleveren. Dat ligt dan aan slecht functionerende installaties zoals een ventilatiesysteem dat niet goed of vaak genoeg wordt gereinigd. Daardoor kan serieuze vervuiling ontstaan in de vorm van schimmels en bacteriën. Die kunnen leiden tot gezondheidsklachten aan luchtwegen.