Stap voor stap naar een zorgvuldige aanpak van arbeidsongevallen

Natuurlijk wilt u er alles aan doen om een arbeidsongeval te voorkomen. Toch worden elk jaar duizenden werknemers slachtoffer van een ongeval op de werkvloer. Als zoiets gebeurt in uw organisatie, komt er veel op u af.

Deze toolbox belicht twee kanten van de aanpak van arbeids-ongevallen. Aan de ene kant de preventieve maatregelen: hoe herkent en verkleint u alle mogelijke risico’s? Aan de andere kant een juiste afhandeling als er toch een ongeval is gebeurd. Ook vindt u hier informatie voor de ondernemingsraad (OR).

  • 1

    Download de interactieve checklist

    Stap voor stap naar een zorgvuldige aanpak van arbeidsongevallen

    Van preventie tot onderzoek

    Er gebeuren nog steeds te veel arbeidsongevallen op de werkvloer van Nederlandse bedrijven. Arbeidsveiligheid verdient dan ook een prominente plek in het arbobeleid. Preventie moet uiteraard het uitgangspunt zijn: door risico’s in kaart te brengen en tijdig maatregelen te nemen, kan veel narigheid worden voorkomen. Daarnaast kan een goede registratie van gevaarlijke situaties en bijna-ongevallen helpen bij het verminderen van bedrijfsongevallen in de toekomst. Daarvoor vindt u in deze toolbox de nodige instrumenten. 
    Is er ondanks alle maatregelen toch een ongeval gebeurd, dan komt er heel wat op u af. Deze toolbox zet alle aandachtspunten voor een zorgvuldige afhandeling van arbeidsongevallen op een rij. 

  • 2

    Wat u moet weten over arbeidsongevallen

    Maatregelen om ongevallen te voorkomen blijven nodig

    Verdiepingsartikel Arbeidsongeval Publicatiedatum: 24-11-2023

    Er gebeuren nog steeds te veel arbeidsongevallen op de werkvloer van Nederlandse bedrijven. Veel daarvan hadden voorkomen kunnen worden, zo stelt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Die wijst in de Monitor Arbeidsongevallen, die jaarlijks door de inspectie wordt opgesteld, op de prominente plek die arbeidsveiligheid in het arbobeleid zou moeten hebben. In de Monitor worden ieder jaar verschillende typen arbeidsongevallen uitgelicht. Wat gaat er zoal mis op de werkvloer van organisaties?


    Wanneer moeten we een arbeidsongeval melden of registreren?

    Vraag & Antwoord Arbeidsongeval Publicatiedatum: 15-08-2024

    Na een bijna-ongeval op de werkvloer wil onze organisatie een goede registratie van arbeidsongevallen opzetten, zodat we betere maatregelen kunnen nemen om ongevallen te voorkomen. Ook ontstond discussie over de meldingsplicht van arbeidsongevallen bij de Arbeidsinspectie. Wat is wettelijk verplicht als het gaat om melding en registratie, en wat is daarnaast wenselijk?


    RIVM onderzoekt indicatoren voor veilig werk

    Nieuws Arbeidsongeval Publicatiedatum: 07-03-2024

    Om het aantal arbeidsongevallen te verminderen, heeft het RIVM onderzocht welke factoren van invloed zijn op de veiligheid van werk. Uit het rapport 'Indicatoren voor veilige arbeid' blijkt dat kennis over veiligheid ontbreekt en dat kwetsbare groepen onder de radar blijven.


    Geldt letsel door flauwvallen ook als arbeidsongeval?

    Vraag & Antwoord Arbeidsongeval Publicatiedatum: 20-06-2024

    Een werknemer is flauwgevallen en heeft daarbij een hersenschudding opgelopen. Hij heeft daarna doorgewerkt. Moeten we dit melden als arbeidsongeval?


  • 3

    Voorkom arbeidsongevallen: breng risico's in kaart

    Hoe is het aantal arbeidsongevallen te verminderen?

    Verdiepingsartikel Arbeidsongeval Publicatiedatum: 22-07-2024

    Arbeidsongevallen, niemand wil ze meemaken. Maar ondanks maatregelen komen ze toch veel voor. Ze schaden het vertrouwen tussen de werkgever en z’n mensen, en er zijn hoge kosten mee gemoeid, vooral bij letsel. Dus ongevallen voorkómen is een absolute pre, maar hoe pakt u dat beter aan?


    Welke risico's moet een RI&E allemaal afdekken?

    Verdiepingsartikel Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) Publicatiedatum: 16-04-2024

    Een deur die kan dichtslaan, waardoor een werknemer met z’n vingers beklemd raakt; een mogelijk gladde vloer, waardoor een werknemer uitglijdt en iets breken kan: horen zulke risico’s thuis in de RI&E? Wat moet u als arboadviseur weten?


    Maak snel en eenvoudig een RI&E

    Toolbox Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) Publicatiedatum: 17-03-2023

    Iedere werkgever moet verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben. Daar komt best veel bij kijken. Deze toolbox helpt u bij het maken van een RI&E die voldoet aan alle eisen.


    Arbeidshygiënische strategie begint met aanpak bij de bron

    Nieuws Arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 14-05-2021

    De arbeidshygiënische strategie is vastgelegd in de Arbowet en is dus niet vrijblijvend. Alleen als er redelijkerwijs geen andere mogelijkheden zijn, mag de werkgever ervan afwijken. Wat redelijk is, hangt af van hoe groot de risico’s zijn.


    Last Minute Risk Analysis (LMRA)

    Tool Arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 02-05-2023

    Geef dit formulier aan uw werknemers, zodat ze de punten van een Laatste Minuut Risico Analyse bij de hand hebben.


  • 4

    Voorkom arbeidsongevallen: voorlichting

    Veilig gedrag op werkvloer stimuleren vraagt creatieve aanpak

    Nieuws Preventie Publicatiedatum: 20-02-2024

    Om werknemers aan te moedigen zich anders te gaan gedragen op de werkvloer, werken aansprekende voorbeelden beter dan allerlei bewijzen uit onderzoeken. Wie gedrag wil beïnvloeden, moet inspelen op het onderbewuste en bovendien een combinatie van preventiemiddelen gebruiken.


    Instructiekaart bij incidenten

    Infographic Bedrijfshulpverlening (bhv) Publicatiedatum: 04-03-2021

    Door op strategische plekken in uw gebouw een korte, maar duidelijke noodinstructiekaart op te hangen, weet iedereen snel hoe te handelen bij een incident.


    Veiligheidstekens

    Infographic Arbeidsongeval Publicatiedatum: 19-06-2024

    Het gebruik van veiligheidstekens of pictogrammen kan het risico van misverstanden en arbeidsongevallen verkleinen. Door het gebruik van kleuren en symbolen kunnen werknemers direct begrijpen wat ze moeten doen of laten.


    Hoe kunnen we het veiligheidsgedrag van werknemers bijsturen?

    Vraag & Antwoord Leidinggeven Publicatiedatum: 20-09-2023

    Veiligheid op de werkvloer hangt voor een belangrijk deel af van het gedrag van medewerkers. We willen graag dat werknemers steeds een veilige keuze maken. Hoe sturen we het gedrag met zachte hand in de gewenste richting?


  • 5

    Risicofactoren voor arbeidsongevallen

    Zo pakt u alcohol- en drugsgebruik (ADM) op het werk aan

    Toolbox Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 01-10-2024

    Als werkgever draagt u zorg voor de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van uw werknemers. Het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen kan risico’s met zich meebrengen op de werkvloer – zowel voor individuele werknemers als voor hun collega’s. Bovendien loopt uw organisatie het risico op schade: verzuim en productieverlies door middelengebruik kosten werkgevers een hoop geld. Hoe eerder u problematisch gebruik of een verslaving signaleert, hoe eerder u snel effectieve hulp bieden. Daardoor wordt de kans op herstel groter. Deze toolbox helpt u hierbij.


    Meer risico op arbeidsongeval door laaggeletterdheid

    Nieuws Arbeidsongeval Publicatiedatum: 25-01-2024

    Laaggeletterdheid van werknemers brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Doordat werknemers bijvoorbeeld veiligheidsvoorschriften en werkinstructies niet goed kunnen lezen, neemt de kans op arbeidsongevallen toe.


    Ook tijdelijke werknemers goed beschermen

    Verdiepingsartikel Arbeidsongeval Publicatiedatum: 18-09-2024

    Uitzendkrachten zijn relatief vaak slachtoffer van arbeidsongevallen. Maar dit geldt ook voor andere ‘ongewone’ werkenden. Arbeidsorganisaties schieten dus nogal eens tekort in hun zorg voor deze groep werkenden. Dit komt vaak door gebrek aan aandacht of actuele kennis, met risico’s als gevolg. Wat moet u als arbo-adviseur weten?


    Hoe laat een werkgever zijn uitzendkrachten veilig werken?

    Infographic Uitzendkrachten & gedetacheerden Publicatiedatum: 16-03-2022

    Uitzendkrachten zijn kwetsbaar. Zij horen bij de groep die het vaakst te maken krijgt met een arbeidsongeval. Om hun veiligheid te waarborgen, hebben zowel de inlenende werkgever, de uitzendorganisatie als de uitzendkracht zelf een aantal plichten. Wat moet de werkgever doen om te zorgen dat de uitzendkracht veilig kan werken?


    Veilig werken bij extreem weer regelt u in zeven stappen

    Toolbox Arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 16-07-2024

    Deskundigen voorspellen dat we vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatveranderingen. Maar wat de oorzaak ook is: tijdens een onweersbui, hittegolf, vrieskou  of storm moet u zorgen voor de veiligheid en gezondheid van uw werknemers. Breng risico's op tijd in kaart en maak bij het kiezen van de juiste preventieve maatregelen gebruik van de arbeidshygiënische strategie. Deze toolbox helpt u bij het nemen van de juiste arbomaatregelen. Ook vindt u hier informatie voor de ondernemingsraad (OR).


  • 6

    Wat u moet doen (kort) na een arbeidsongeval

    Meldingsplichtige arbeidsongevallen

    Infographic Arbeidsongeval Publicatiedatum: 26-01-2022

    Vindt er een arbeidsongeval plaats op de werkvloer, dan is dat een flinke schok voor zowel de werknemers als de werkgever. Volgens de Arbowet is uw organisatie verplicht om bepaalde arbeidsongevallen te melden bij Arbeidsinspectie. In deze infographic ziet u voor welke soort arbeidsongevallen dit geldt.


    Inventarisatie arbeidsongeval

    Tool Arbeidsongeval Publicatiedatum: 20-08-2024

    Een bedrijfsongeval komt altijd onverwacht. Met behulp van dit formulier maakt u, ondanks alle commotie, toch een volledig verslag.


    Interne melding ongevallen en incidenten op het werk

    Tool Arbeidsongeval Publicatiedatum: 15-08-2024

    Gebruik dit formulier voor het intern melden van arbeidsongevallen en gevaarlijke of vervelende situaties op het werk.


    Zelf onderzoek doen na een arbeidsongeval

    Verdiepingsartikel Arbeidsongeval Publicatiedatum: 24-09-2024

    Een ernstig arbeidsongeval in uw organisatie? Anders dan vroeger verplicht de Arbeidsinspectie de werkgever meestal om hier zélf onderzoek naar te doen en een verbeterplan op te stellen. Zo kan herhaling worden voorkomen. Een goed ongevalsonderzoek moet aan nogal wat eisen voldoen. Daar kunt u als arboadviseur aan bijdragen.


    Voorbeeld onderzoeksrapport na een arbeidsongeval

    Tool Arbeidsongeval Publicatiedatum: 14-08-2024

    Na een ernstig arbeidsongeval voert de werkgever een onderzoek uit. Gebruik dit formulier om een rapport te maken dat voldoet aan de eisen.


    Hoe gaan we om met persoonsgegevens na een arbeidsongeval?

    Vraag & Antwoord Arbeidsongeval Publicatiedatum: 27-08-2024

    Na een arbeidsongeval heeft onze organisatie een onderzoek ingesteld. Het rapport voor de Arbeidsinspectie moet zoveel mogelijk feitelijke informatie over het ongeval bevatten, dus ook informatie over de betrokken werknemers. Maar hoe zit het dan met de privacywetgeving? We mogen toch geen gezondheidsgegevens verzamelen?


  • 7

    De verdere afhandeling van een arbeidsongeval

    Wat is de rol van een medisch adviseur na een ongeval?

    Vraag & Antwoord Arbeidsongeval Publicatiedatum: 20-02-2024

    Een werknemer van onze organisatie is gewond geraakt door een arbeidsongeval. Hij heeft een medisch adviseur ingeschakeld. Wat doet die medisch adviseur?


    Wat kan onze organisatie doen om trauma’s te beperken?

    Vraag & Antwoord Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 11-08-2022

    Binnen onze organisatie heeft een ernstig incident plaatsgevonden. Wij vrezen voor de impact hiervan op werknemers. Wat kunnen we doen om de gevolgen van trauma’s van werknemers te beperken?


    Maak leren van (bijna-)ongevallen onderdeel van arbobeleid

    Verdiepingsartikel Arbeidsongeval Publicatiedatum: 19-06-2024

    Hoeveel maatregelen uw werkgever ook heeft genomen, een ongeval op het werk is niet altijd te voorkomen. Ernstige ongevallen moet u melden bij de Arbeidsinspectie, minder ernstige en bijna-ongevallen niet. Dat betekent echter niet dat u daarna opgelucht kunt ademhalen en kunt overgaan tot de orde van de dag. Deze incidenten vertellen u wat u nog moet verbeteren.


    Schade arbeidsongeschiktheid verhalen op veroorzaker

    Tool Arbeidsongeval Publicatiedatum: 22-11-2023

    In zes stappen weet u of en hoe u de schade bij arbeidsongeschiktheid van een werknemer kunt verhalen.


    Factoren voor immateriële schadevergoeding toetsen

    Tool Arbeidsongeval Publicatiedatum: 20-08-2024

    Hoe wordt de hoogte van immateriële schadevergoeding bepaald? In deze checklist vindt u alle factoren voor de hoogte van de vergoeding.


  • 8

    De rol van de OR bij arbeidsongevallen

    Speciale taak van de OR: toezien op de arbeidsomstandigheden

    Verdiepingsartikel OR en arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 16-02-2024

    De Arbowet verplicht elke ondernemer om voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden voor alle werknemers te zorgen. De ondernemingsraad heeft op zijn beurt ook een zorgtaak. Uw OR moet namelijk bevorderen dat de arbeidsomstandigheden in uw organisatie in orde zijn. Hoe kunt u invulling geven aan deze speciale opdracht?


    OR & de rol van de preventiemedewerker

    Verdiepingsartikel OR en arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 05-04-2022

    Sinds de Arbowet in 2005 is aangepast, zijn werkgevers verplicht om één of meerdere preventiemedewerker(s) aan te stellen binnen de organisatie. Een preventiemedewerker is een werknemer die uw werkgever en de werknemers bijstaat om bijvoorbeeld arbeidsongevallen en ziekte te voorkomen.Uw OR heeft instemmingsrecht op de inhoud, omvang en invulling van de functie en de keuze voor de persoon. Het is dus zaak dat u goed weet welke taken en verantwoordelijkheden bij de functie van preventie­medewerker horen.


    Rol OR bij beleid extreme weersomstandigheden

    Nieuws OR en arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 05-05-2023

    Deskundigen voorspellen dat de klimaatveranderingen steeds vaker zullen leiden tot extreme weersomstandigheden. Dat vergroot het risico op arbeidsongevallen. Veilig werken bij extreem weer is daarom ook voor de OR een steeds belangrijker onderwerp.


    Welke rol heeft de OR bij de RI&E?

    Vraag & Antwoord Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) Publicatiedatum: 11-03-2024

    Onze ondernemingsraad wil graag meepraten over de risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E). Welke rol heeft de OR bij het opstellen, wijzigen en naleven van de RI&E?