Werkgeversverklaring vanwege corona 2 maanden geldig

Vanwege de onzekere economische situatie door de coronacrisis is de werkgeversverklaring voor het aanvragen van een hypotheek tijdelijk 2 maanden geldig in plaats van 3 maanden. Deze wijziging is onlangs verlengd tot het einde van 2020.

15 oktober 2020 | Door redactie

Vlag EngelsThis news article is also available in English

Werknemers die een huis willen kopen en daarvoor een hypotheek nodig hebben, moeten een aantal documenten aanleveren aan de hypotheekverstrekker, waaronder een werkgeversverklaring en vaak ook een recente salarisstrook. De werkgeversverklaring geeft de geldverstrekker informatie over het inkomen en of de werknemer een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst heeft. De werkgeversverklaring en salarisstrook zijn normaal 3 maanden na afgifte geldig, maar bij aanvang van de coronacrisis in maart 2020 hebben de hypotheekverstrekkers deze termijn tijdelijk ingekort tot 2 maanden. De aangepaste termijn geldt in ieder geval tot en met 31 december 2020.

Werknemer heeft sneller nieuwe verklaring nodig

De wijziging betekent dat als de werkgeversverklaring op de datum van het bindend aanbod van de lening ouder is dan 2 maanden, de werknemer een nieuwe verklaring nodig heeft. De reden van de kortere geldigheidsduur is de impact van het coronavirus op de stabiliteit van de inkomens en daarmee op het betalen van de hypotheeklasten. Heeft de werknemer een werkgeversverklaring nodig, dan vraagt hij deze doorgaans aan bij HR of de salarisadministratie. De werkgever heeft formulieren om de werkgeversverklaring op te stellen (tool). De verkorte geldigheidsduur kan ertoe leiden dat werkgevers wat vaker voor een nieuwe verklaring moeten zorgen.

Verzekeringsbericht UWV vervangt werkgeversverklaring

Overigens kunnen werknemers sinds 2016 bij steeds meer geldverstrekkers een hypotheek aanvragen zonder hiervoor een werkgeversverklaring aan te leveren. De werknemer kan in plaats daarvan een digitaal verzekeringsbericht downloaden bij UWV, de Inkomensbepaling Loondienst (IBL). Dit bespaart tijd omdat de werknemer niet hoeft te wachten tot de werkgever de werkgeversverklaring heeft ingevuld. Het UWV-verzekeringsbericht is geschikt voor de meeste hypotheekaanvragen, maar niet voor starters op de arbeidsmarkt of werknemers die korter dan 3 maanden in loondienst zijn. Ook de geldigheid van het verzekeringsbericht en de IBL is tijdelijk teruggebracht naar 2 maanden.