Hoe werkt een traineeship precies?

22 juli 2019

Ik speel met het idee om voor onze afdeling iemand aan te trekken met een traineeship. Hoe verloopt zo’n traineeship eigenlijk?

Met een traineeship kan uw organisatie (jong) talent aan zich binden. Hierbij investeert de werkgever in veelbelovende mensen die zich zo verder kunnen ontwikkelen met een combinatie van studie en werk. Een traineeship kent geen vaste onderdelen. Het programma is vrij te bepalen. Dit zal sterk afhangen van de doelstellingen van uw organisatie en uw afdeling. Wel is het de bedoeling dat een trainee kennismaakt met verschillende onderdelen en vakgebieden binnen uw organisatie.

Arbeidscontract

Gewoonlijk krijgt een trainee een arbeidscontract voor de duur van het traineeship, meestal voor twee tot drie jaar. Daarna kunt u – bij wederzijdse tevredenheid – besluiten de trainee een nieuw contract aan te bieden. Ook kunt u overwegen de trainee al bij aanvang van het traineeship een vast contract aan te bieden, of juist besluiten om na afloop van het traject de samenwerking niet voort te zetten.

Nieuwe functie

Een traineeship is ook mogelijk voor mensen die al een tijd in het arbeidsproces actief zijn, maar die nieuw zijn in een bepaalde branche of functie. Het werkverleden van de betreffende werknemer maakt van hem dan een high potential: iemand die in een nieuwe werksituatie kan uitblinken.