Ingrijpende maatregelen ontslagrecht

21 mei 2012 | Door redactie

Werkgevers die een werknemer willen ontslaan, hoeven in de toekomst geen toestemming voor het ontslag te vragen bij UWV WERKbedrijf of de kantonrechter. Dit blijkt uit het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, dat op woensdag 16 mei 2012 is uitgelekt. Een andere maatregel is dat de ontslagvergoeding flink beperkt zal worden.

In het bericht ‘Ontslagrecht ter discussie gesteld’ heeft u eerder kunnen lezen over het voorstel van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) om een arbeidsovereenkomst te kunnen beëindigen zonder dat de werkgever hier eerst een ontslagvergunning voor moet aanvragen bij UWV WERKbedrijf of de kantonrechter. Als het aan VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie ligt, zal deze ingrijpende maatregel in het ontslagrecht binnenkort een feit zijn.

Preventieve ontslagtoets afgeschaft

Op dit moment moet u voor een ontslag zonder wederzijds goedvinden eerst toestemming vragen bij UWV WERKbedrijf of de kantonrechter. Eén van de maatregelen uit het Lenteakkoord is om deze preventieve ontslagtoets af te schaffen. Is een werknemer het niet eens met het ontslag, dan blijft het voor hem wel mogelijk om achteraf het ontslag aan te vechten bij de kantonrechter. Ook komt er een verplichte interne hoorprocedure waarin de werkgever het ontslag aan de werknemer moet toelichten en de werknemer zich kan verweren.
In het Lenteakkoord staat ook dat er een maximum komt aan de ontslagvergoeding die werknemers toegekend krijgen bij ontslag via de kantonrechter. Vanaf 2014 geldt er een norm van een kwart maandsalaris per gewerkt jaar met het maximum van een half jaarsalaris. Dit bedrag moet de werknemer inzetten voor scholing en werk-naar-werktrajecten.

Per dienstjaar een maand WW

In het bericht ‘Eerste zes maanden van WW voor uw rekening’ heeft u eerder kunnen lezen dat de werkgever vanaf 2014 verantwoordelijk wordt voor de eerste zes maanden van de WW-uitkering. Voor werknemers met een vast contract moet een werkgever dan per dienstjaar één maand WW aan UWV WERKbedrijf betalen. UWV WERKbedrijf keert dit vervolgens uit aan de werknemer. Vanwege de hoge kosten die dit kan opleveren voor de werkgever, wordt er voor kleine organisaties een aparte regeling bedacht.