Vandaag heeft het kabinet-Schoof het regeerprogramma gepresenteerd. In het programma zijn de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord uitgewerkt. Dat akkoord sloten de regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB midden mei.
De verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen hebben een deel van de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord de afgelopen maanden omgezet in maatregelen, al zijn deze nog niet altijd even concreet. Voor werkgevers en werknemers zijn in ieder geval de volgende maatregelen belangrijk:
Om Nederlanders meer zekerheid te bieden over werk en inkomen, heeft het kabinet in het regeerprogramma aangegeven de volgende wetsvoorstellen door te zetten:
Daarnaast wil het kabinet meer werken financieel aantrekkelijker maken door een lastenverlichting op arbeid en het verlagen van de zogeheten marginale druk. Zo komt er een nieuwe, lagere belastingschijf in de inkomstenbelasting (IB). Dat betekent dat alle Nederlanders wat minder inkomstenbelasting over het eerste deel van hun inkomen gaan afdragen.
Om het socialezekerheidsstelsel, de toeslagen en de inkomstenbelasting te vereenvoudigen, wordt er wetgeving voorbereid of wetgeving doorgezet om onder meer:
Het kabinet verwacht dat de arbeidsmarktkrapte een belangrijke uitdaging zal blijven. Om de economie en arbeidsmarkt te moderniseren en de wendbaarheid van de arbeidsmarkt te vergroten, zet het kabinet in op vijf ‘lijnen’:
Aankomende dinsdag 17 september is het Prinsjesdag (infographic) en volgen met de Rijksbegroting en de Miljoenennota een financiële onderbouwing van de regeringsplannen voor het komende jaar. Dan verschijnt op rendement.nl ook een verdere uitwerking van alle relevante maatregelen voor ondernemers, werkgevers en werknemers. Of alle beoogde maatregelen ook daadwerkelijk doorgang vinden, moet de komende regeerperiode blijken.