Pensioenontslagbeding: verstandig of niet?

28 september 2015 | Door redactie

Sinds 1 juli 2015 is het niet meer nodig om een pensioenontslagbeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst van een AOW-gerechtigde werknemer om deze zonder preventieve toets te kunnen opzeggen. Maar betekent dit ook dat het verstandig is om dit beding achterwege te laten?

Als er een pensioenontslagbeding in de cao of arbeidsovereenkomst staat, heeft dit als voordeel dat het voor beide partijen duidelijk is wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt. Daarnaast hoeft u de arbeidsovereenkomst dan niet meer op te zeggen. Dit moet u wél doen als u geen pensioenontslagbeding bent overeengekomen. U hoeft dan geen toestemming voor het beëindigen te vragen aan UWV, maar u moet de arbeidsovereenkomst nog wel opzeggen en rekening houden met de opzegtermijn.

Pensioenontslagbeding kan nadelig zijn

Wilt u de werknemer echter laten doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd, dan kan een pensioenontslagbeding nadelig zijn. Als de werknemer doorwerkt – en u heeft hierover niets afgesproken –, ontstaat er namelijk een nieuwe arbeidsovereenkomst met de maximale duur van één jaar. Dit kunt u echter eenvoudig oplossen door onderling af te spreken dat het beding niet wordt toegepast en de werknemer gewoon te laten doorwerken.