Pensioenontslagbeding: verstandig of niet?

Sinds 1 juli 2015 is het niet meer nodig om een pensioenontslagbeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst van een AOW-gerechtigde werknemer om deze zonder preventieve toets te kunnen opzeggen. Maar betekent dit ook dat het verstandig is om dit beding achterwege te laten?

28 september 2015 | Door redactie

Als er een pensioenontslagbeding in de cao of arbeidsovereenkomst staat, heeft dit als voordeel dat het voor beide partijen duidelijk is wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt. Daarnaast hoeft u de arbeidsovereenkomst dan niet meer op te zeggen. Dit moet u wél doen als u geen pensioenontslagbeding bent overeengekomen. U hoeft dan geen toestemming voor het beëindigen te vragen aan UWV, maar u moet de arbeidsovereenkomst nog wel opzeggen en rekening houden met de opzegtermijn.

Pensioenontslagbeding kan nadelig zijn

Wilt u de werknemer echter laten doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd, dan kan een pensioenontslagbeding nadelig zijn. Als de werknemer doorwerkt – en u heeft hierover niets afgesproken –, ontstaat er namelijk een nieuwe arbeidsovereenkomst met de maximale duur van één jaar. Dit kunt u echter eenvoudig oplossen door onderling af te spreken dat het beding niet wordt toegepast en de werknemer gewoon te laten doorwerken.