Snellere digitale ontslagprocedure onder WWZ

12 februari 2015 | Door redactie

Op 1 juli 2015 treden de regels van het nieuwe ontslagrecht in werking. Hiervoor verandert UWV ook de manier waarop u ontslag moet aanvragen voor een werknemer. Straks verloopt deze procedure deels digitaal via een interactief webformulier.

In het Sociaal Akkoord was afgesproken dat de opzegprocedure bij UWV met de komst van de nieuwe ontslagregels uit de Wet werk en zekerheid (WWZ) sneller zou worden. De procedure zou volledig digitaal worden. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Kamer echter onlangs laten weten dat dit niet gaat lukken, omdat de kosten van een volledig digitale procedure veel hoger zijn dan verwacht.

Interactief webformulier versnelt aanvraag ontslagvergunning

De minister kiest daarom voor een beperkte vorm van digitalisering: er wordt een ‘gestructureerd’ webformulier ingevoerd. Deze kunt u downloaden, invullen en vervolgens digitaal indienen. Een webformulier is vaak interactief – het reageert op uw antwoorden – waardoor u bijvoorbeeld alleen relevante vragen krijgt voorgeschoteld, of vragen minder snel vergeet in te vullen. Een gestructureerd webformulier dwingt u dus om noodzakelijke en specifieke gegevens aan te leveren die nodig zijn voor een goede beoordeling van de ontslagaanvraag, waardoor UWV de aanvragen sneller moet kunnen afhandelen. Op dit moment neemt de ontslagprocedure bij UWV zo’n vier tot zes weken in beslag. Straks moet u de ontslagvergunning veel sneller in huis hebben.