UWV heeft nieuwe ontslagformulieren

15 juni 2015 | Door redactie

Op de website van UWV vindt u nieuwe aanvraagformulieren voor een ontslagvergunning. Deze aanvraagformulieren kunt u vanaf 1 juli 2015 gebruiken voor ontslagaanvragen vanwege bedrijfseconomische redenen en langdurige arbeidsongeschiktheid.

Als gevolg van maatregelen uit de Wet werk en zekerheid (WWZ) heeft u per 1 juli 2015 geen vrije keuze meer in de route die u bewandelt bij het ontslag van een medewerker. Per 1 juli 2015 bepaalt de reden van ontslag of u naar UWV of de kantonrechter moet met uw ontslagaanvraag. Voor een ontslag om bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid moet u bij UWV aankloppen. Om andere redenen – zoals disfunctioneren en een verstoorde arbeidsrelatie – gaat u naar de kantonrechter. UWV heeft daarom nieuwe aanvraagformulieren voor een ontslagvergunning opgesteld.

UWV handelt complete ontslagaanvraag af binnen vier weken

De aanvraagformulieren voor ontslag om bedrijfseconomische redenen deel A, B en C en ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid zijn bedoeld voor ontslagaanvragen op of na 1 juli 2015. U kunt ze daarom ook pas vanaf deze datum uploaden op het werkgeversportaal van UWV. Een complete aanvraag kan UWV binnen vier weken afhandelen.
Bent u nog onbekend met het werkgeversportaal of wilt u hier meer informatie over, dan kunt u zich aanmelden voor een webinar over het gebruik van het portaal. De webinar is op 22 juni 2015.

Meer informatie over de nieuwe ontslagregels

Voor meer informatie over de nieuwe ontslagregels surft u naar de onlangs vernieuwde website mijnwerkenzekerheid.nl. Deze website is een belangrijk onderdeel van de overheidscampagne ‘Mijn werk en zekerheid’. Op de website vindt u onder meer factsheets over uiteenlopende WWZ-onderwerpen.