Wijziging ontslagrecht nog lang geen feit

6 maart 2013 | Door redactie

Werknemersorganisaties zijn fel tegen de plannen van het kabinet voor de hervorming van het ontslagrecht en de beperking van de duur van de WW-uitkering. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat open voor ideeën van werkgeversorganisaties en de vakbonden, maar wil wel vóór 1 april een sociaal akkoord bereiken.

In het regeerakkoord dat VVD en PVDA in oktober 2012 naar buiten brachten, stonden een aantal drastische maatregelen voor de hervorming van het ontslagrecht en de verkorting van de WW-uitkering. Hierover heeft u eerder kunnen lezen in het bericht ‘Preventieve ontslagtoets kantonrechter vervalt’. Afgelopen week heeft vakcentrale FNV overleg gevoerd over deze maatregelen. Na afloop van de bijeenkomst liet de voorzitter van FNV weten dat verslechteringen van het ontslagrecht en de WW niet bespreekbaar zijn. De vakcentrale gaat eerst in onderhandeling met werkgeversorganisaties en wil dan pas om tafel met het kabinet.

Verkorting duur WW-uitkering onacceptabel

In het regeerakkoord was opgenomen dat de duur van de WW-uitkering werd beperkt tot maximaal 24 maanden. Dit moet een besparing opleveren van € 1 miljard per jaar. Volgens vakcentrale FNV is dit onacceptabel. Minister Asscher heeft laten weten dat hij bereid is om de plannen uit het regeerakkoord te verzachten. De maatregelen helemaal van tafel vegen vindt de minister geen optie. Hij wil eind deze maand een sociaal akkoord bereiken met de werkgevers- en werknemersorganisaties.