4X9-baan niet goed voor iedereen

28 oktober 2011 | Door redactie

Veel werknemers wijken tegenwoordig af van de traditionele werktijden. Op deze manier kunnen zij hun werk beter combineren met andere activiteiten of de zorg voor hun kinderen. Zo zijn er werknemers die ervoor kiezen om vier dagen van negen uur te werken. Voor vrouwen heeft dit een positief effect op hun carrière. Mannen kunnen echter beter vijf dagen blijven werken.

Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Inge Noback, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij bekeek hoe de carrière van de beide seksen zich ontwikkelde tussen 2001 en 2008 bij een groot Nederlands bedrijf. Haar conclusie: er wordt met twee maten gemeten. Bij vrouwen gaan veel mensen er eigenlijk standaard van uit dat zij parttime werken, bijvoorbeeld omdat zij hun werk combineren met zorg voor hun kind(eren). Een 4x9-baan wordt dan gezien als een blijk van inzet en dat komt de beloning en loopbaan van vrouwen alleen maar ten goede.

Mannen moeten beschikbaar zijn

Volgens de traditionele arbeidscultuur moeten mannen juist altijd beschikbaar zijn. Eén dag in de week vrij? Dan stellen zij blijkbaar prioriteiten die niet binnen de organisatie liggen. Daar worden zij op afgerekend en dat remt hun carrière. Hoewel Noback in de boeken dook van slechts één organisatie, meent zij dat haar onderzoek wel algemeen geldende arbeidsprocessen blootlegt.