App geeft tips om vitaal de nacht door te komen

8 januari 2016 | Door redactie

De app Goedenacht helpt werknemers in de nachtdienst om zo goed mogelijk de nacht door te komen. In de app vinden werknemers en werkgevers allerlei tips over het werken in de nacht en over de juiste voeding op de juiste tijdstippen. Alle informatie moet helpen om vermoeidheid bij nachtwerkers te verminderen.

Werken in de nachtdienst (tool) verstoort het natuurlijke bioritme van het lichaam en kan tot problemen leiden met de gezondheid, bijvoorbeeld door een tekort aan vitamine D. Met de gratis app Goedenacht  – te downloaden bij Google Play en de Apple App Store – krijgen werknemers tips om de nachtdienst zo vitaal mogelijk door te komen. Het doel van de app is om de vermoeidheid tijdens de nachtdienst te verminderen en de prestaties te verbeteren.

Tips en weetjes over alertheid en roosteren

In de vier verschillende onderdelen van de app is onder andere informatie over voeding te vinden en op welk moment van de nachtdienst die voeding het best kan worden gegeten. Het is ook mogelijk om een alert in te stellen voor die momenten. Verder is er een quiz om de kennis te testen over de invloed die het eetgedrag ’s nachts heeft op de gezondheid en zijn er allerlei weetjes en tips over alertheid, de biologische klok, roosteren (tool) en slapen. Wil een werknemer testen hoe alert hij nog is, dan kan hij het ‘Alert spel’ spelen. De app was in eerste instantie ontwikkeld voor werknemers in ziekenhuizen en medische centra, maar de app kan ook werknemers in andere branches helpen.

U leest alles over nachtdiensten in Arbo Rendement

In Arbo Rendement 11 konden abonnees al lezen  over de factoren die van invloed zijn op het realiseren van gezonde werkroosters bij nachtdiensten, in nummer 12 over het voorkomen van gezondheidsklachten bij nachtwerk en in nummer 1 van 2016 (26 januari op de mat) staat alles over het bestrijden en beperken van de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de werknemers bij nachtdiensten.