IJsvrij smelt als sneeuw voor de zon

16 januari 2013 | Door redactie

Nu de sneeuw met bakken uit de lucht valt, kan het voor uw medewerkers nog wel eens een uitdaging zijn om op kantoor te komen. De treinen vallen uit of hebben vertraging, er staat 1.000 kilometer file in het land, de trams komen de brug niet op en auto’s staan massaal aan de kant. Uw medewerkers ijsvrij geven is echter nergens voor nodig.

Eerder zou 10 centimeter sneeuw waarschijnlijk aanleiding geweest zijn om uw medewerkers ijsvrij te geven. Medewerkers vrijaf geven, kost uw organisatie echter geld, het werk blijft immers liggen. IJsvrij is nu verleden tijd. Veel medewerkers kunnen inmiddels ook vanuit huis werken. Het vraagt misschien om wat improvisatie hier en daar maar het werk kan grotendeels doorgaan. Bovendien bespaart u uw medewerkers heel wat halsbrekende toeren in een poging om op kantoor te komen.

De veiligheid van medewerkers voorop stellen

Besluit u de veiligheid van uw medewerkers voorop te stellen en ze thuis te laten werken, regel dan de volgende zaken:

  • inventariseer wie thuis kan werken en wie op kantoor (bijvoorbeeld de medewerkers die dichtbij kantoor wonen);
  • laat uw medewerkers die thuis werken contact met elkaar houden via Outlook, Skype, Windows Live Messenger, telefoon of WhatsApp (maak bijvoorbeeld een groepsWhatsApp aan);
  • inventariseer of er werk is dat blijft liggen maar toch per se vandaag af moet en kijk in hoeverre medewerkers die wel op kantoor werken deze taken over kunnen nemen;
  • verzet gemaakte afspraken zodat niemand tevergeefs naar kantoor komt;
  • pas eventueel de planningen aan en stel zaken die kunnen wachten even uit;
  • wees flexibel in de werktijden (laat uw medewerkers die op kantoor werken bijvoorbeeld later beginnen en eerder naar huis gaan).