Pas op werk- en pauzetijden tijdens de ramadan

18 juni 2015 | Door redactie

Vandaag is de eerste dag van de Islamitische vastenmaand: de ramadan. Werknemers die meedoen aan de ramadan zullen tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken of vrijen. Als goed werkgever moet u rekening houden met de ramadan, maar wel binnen de grenzen van de wet.

Werknemers die vasten kunnen last hebben van verschillende klachten, zoals concentratieproblemen, humeurigheid, vermoeidheid of stemmingswisselingen. Ook kan het voor hen vervelend te zijn om de pauze door te brengen tussen werknemers die wel eten. Uw onderneming kan vastende werknemers tegemoet te komen door hen tijdelijk minder zware werkzaamheden te geven of flexibele arbeidstijden en pauzes toe te staan.

Vastende werknemer kan pauzes zelf indelen

Als het werk het toelaat, kunt u vastende werknemers zelf hun pauzes laten indelen, zodat die waar mogelijk aansluiten op de vastentijden. Een overzicht van de vastentijden in 2015 vindt u in de tool Vastentijden ramadan 2015. Houd u dan wel aan de Arbeidstijdenwet. Die verplicht het volgende:

  • Minimaal 30 minuten pauze na elke 5,5 uur werk. De pauze mag worden gesplitst in twee keer een kwartier.
  • Minimaal 45 minuten pauze als de werknemer langer dan tien uur werkt. De pauze mag worden gesplitst in meerdere pauzes van minimaal een kwartier.

In de cao die voor uw onderneming geldt, kunnen afwijkende regels staan.