Ramadan, de islamitische vastenmaand, staat voor de deur

23 maart 2022 | Door redactie

Begin april is het weer tijd voor de ramadan. Werknemers die meedoen aan deze islamitische vastenmaand zullen tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken of vrijen. Ze bidden bovendien vijf keer per dag. Organisaties moeten daar rekening mee houden binnen de grenzen van de wet.

Het valt onder het goed werkgeverschap om waar mogelijk rekening te houden met de ramadan, die dit jaar waarschijnlijk op 1 april begint (het exacte begin en einde van de ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de nieuwe maan en daarom pas twee dagen van tevoren bekend). Werkgevers zijn wel aan wettelijke kaders gebonden. De Arbeidstijdenwet schrijft namelijk voor hoe vaak werknemers minimaal pauze moeten nemen. Die regels gelden ook als een werknemer vanwege de ramadan liever zijn pauzes anders wil indelen, omdat hij zich aan de vastentijden wil houden of wil bidden.

Pas later op de avond eten en drinken

Dit jaar valt de ramadan dus in april (tabel). Begin april komt de zon om iets na zevenen op, aan het eind van de maand april is dit iets na zes uur ‘s ochtends. Hij gaat bovendien pas na negen uur ‘s avonds onder. Dat betekent dat vastende werknemers pas later op de avond mogen eten en drinken en daardoor wellicht ook minder lang kunnen slapen. Dat kan gevolgen hebben voor hun concentratievermogen. Werkgevers kunnen de werkzaamheden en werktijden aanpassen op de vastentijden. Ze moeten dan wel rekening houden met de verplichte pauzetijden volgens de Arbeidstijdenwet.