Loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt weer groter

Anno 2019 groeit de loonkloof. Gemiddeld verdient een vrouw jaarlijks € 5000 minder dan haar mannelijke collega’s in dezelfde functie. Opvallend is dat voor jonge vrouwen onder de 35 jaar het gat van 5% in 2017 in twee jaar tijd is gegroeid naar 6,4%. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit.

20 november 2019 | Door redactie

Vrouwen in het bedrijfsleven staan er slechter voor dan die bij de overheid: het verschil is respectievelijk 7% en 5%. Hoe hoger de opleiding, hoe groter het gat. Vrouwen met een hbo-opleiding verdienen jaarlijks gemiddeld € 8.000 minder dan hun mannelijke collega’s. Op WO-niveau loopt het verschil op naar maar liefst € 12.000. De berekeningen zijn met 20 factoren gecorrigeerd, variërend van werkervaring tot de sector waar de mannen en vrouwen in werken.  Als we deze 20 factoren buiten beschouwing laten, is de loonkloof nog groter. Dan verdient een vrouw in het bedrijfsleven 19% minder dan de man en bij de overheid 8%.

Alleen in de gezondheidszorg meer leidinggevende vrouwen

Het aantal leidinggevende vrouwen is ook toe aan een inhaalslag. 35% van de mannen is leidinggevend, tegenover 22% van de vrouwen. Alleen in de gezondheidszorg vervullen meer vrouwen een leidinggevende functie dan mannen. In het onderwijs, bij de provinciale overheid, in het marktonderzoek, de uitzendbranche/HRM, de juridische dienstverlening en recreatiebranche ligt het aandeel leidinggevende vrouwen wel boven de 30%. De Rijksoverheid komt niet in dit rijtje voor, ondanks het reclameren voor meer vrouwen in leidinggevende functies. Aan de gemiddelde medewerker zal het niet liggen: 67% heeft geen voorkeur voor een man of vrouw boven zich.

Vrouwen werken meer dan mannen

Vaak wordt parttime werk aangewezen als grootste reden voor de loonkloof. De Nederlandse rolverdeling is traditioneel. Nederlandse vrouwen besteden per week 9 uur meer aan zorgtaken en het huishouden dan de man. Zouden vrouwen meer uren willen draaien op de arbeidsmarkt, dan moet het werk thuis anders georganiseerd worden. Ook op de werkvloer verzetten vrouwen meer werk: daar waar de man het aantal uren werkt zoals opgenomen in de arbeidsovereenkomst, werken vrouwen vaak 2 uren meer. Ze denken dat ze dat moeten doen om dezelfde beloning en waardering als mannen te krijgen.

Bijlagen bij dit bericht