Opleiding belangrijker dan leaseauto

4 februari 2015 | Door redactie

Als medewerkers meer budget zouden krijgen voor secundaire arbeidsvoorwaarden, zou slechts 14% van hen dat besteden aan een auto van de zaak. Het kunnen volgen van opleidingen zien medewerkers daarentegen als een belangrijk voordeel.

Uit onderzoek van Vlerick Business School onder ruim 400 medewerkers in loondienst blijkt dat medewerkers graag meer keuzemogelijkheid willen in het samenstellen van hun secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook vinden ze het prettig om beter te worden geïnformeerd over de arbeidsvoorwaarden. Zo weet 30% van de ondervraagden niet of ze verzekerd zijn voor een arbeidsongeval, is 15% niet op de hoogte van hun pensioenopbouw en weet 20% niet of ze recht hebben op zorgverlof. 

Opleidingen als secundaire arbeidsvoorwaarde worden gewaardeerd

Medewerkers stellen vooral prijs op het kunnen volgen van opleidingen, pensioenvoorzieningen, thuiswerken, het uitruilen van tijd en geld, en teambuilding. Het minst belangrijk vindt men was- en strijkdiensten, persoonlijke verzorging en conciërgediensten, en kortingen. Zorg dat u uw personeel goed informeert over de faciliteiten die u naast het salaris biedt. Vooral van voordeeltjes zoals een ANW-hiaatdekking en een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn medewerkers vaak niet op de hoogte. 

Meer keuze in arbeidsvoorwaarden bij cafetariaregeling

Uit eerder onderzoek blijkt dat de betrokkenheid toeneemt als werkgevers hun personeel goed informeren over het arbeidsvoorwaardenpakket. Er is daarbij wel meer behoefte aan keuzevrijheid. Standaardpakketten voldoen niet langer. Overweeg daarom de mogelijkheid van een cafetariaregeling. Ook onder de werkkostenregeling kan een werknemer ervoor kiezen om brutoloon in te ruilen voor een vergoeding in natura, zoals een fiets of een laptop, een onbelaste verstrekking, vergoeding of terbeschikkingstelling.