OR heeft instemmingsrecht bij de RI&E

7 februari 2024 | Door redactie

Werkgevers kunnen niet om de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van hun organisatie heen. Maar ook de ondernemingsraad (OR) heeft een vinger in de pap als het gaat om de RI&E. De OR heeft namelijk instemmingsrecht bij alle wijzigingen die betrekking hebben op de arbeidsomstandigheden, inclusief de RI&E en het daarin op te nemen plan van aanpak.

In artikel 27, lid 1d van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) staat dat de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft als de bestuurder wijzigingen wil doorvoeren in regelingen die betrekking hebben op de arbeidsomstandigheden, het ziekteverzuim of het re-integratiebeleid in de organisatie. Dat betekent dat het instemmingsrecht van de OR ook van toepassing is op besluiten die betrekking hebben op het opstellen, wijzigen of intrekken van de RI&E (toolbox), het bijbehorende plan van aanpak of de periodieke evaluatie van deze documenten.

OR praat mee over arbobeleid

Er zijn meer redenen waarom de bestuurder en OR nauw moeten samenwerken bij het arbobeleid (artikel). Dankzij zijn contact met de achterban heeft de OR een goed beeld van wat er speelt op de werkvloer en welke arbeidsrisico’s werknemers lopen. Ook ervaren werknemers vaak een lagere drempel om arbeidsrisico’s bij de OR te melden dan bij de leidinggevende of de werkgever. De OR kan de bestuurder dus voorzien van nuttige informatie over de arbeidsomstandigheden, die de bestuurder kan gebruiken voor de RI&E.

Verbeterpunten aankaarten in halfjaarlijks overleg

Daarnaast is het één van de speciale taken van de OR om zich in te zetten voor goede arbeidsomstandigheden in de organisatie (artikel 28, lid 1 WOR). Komt de OR verbeterpunten tegen of wil de OR het arbobeleid met de bestuurder bespreken, dan kunnen de OR-leden dit als agendapunt noteren voor het halfjaarlijkse overleg over de algemene gang van zaken (artikel 24 WOR). Een hoog ziekteverzuim kan bijvoorbeeld aanleiding zijn om met de bestuurder in gesprek te gaan. OR-leden hoeven overigens niet te wachten tot er een overleg met de bestuurder is gepland; de OR kan ook gebruikmaken van het initiatiefrecht (artikel 23 WOR) en al eerder een overleg aanvragen of zelf met een voorstel komen.