De arbodienst is in het leven geroepen om werkgevers te helpen voldoen aan de eisen die door de wet gesteld worden aan de arbeidsomstandigheden en het verzuimbeleid. De taken van de arbodienst gaan veel verder dan alleen zieke werknemers controleren.
Het gaat ook om controle van de arbeidsomstandigheden, hulp bij verzuimbegeleiding en begeleiding van het traject als een werknemer moet re-integreren na een langdurige ziekte. Ook kan de arbodienst helpen bij het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie.
De ondernemingsraad (OR) moet met de keuze van een arbodienstverlener instemmen. Deze toolbox helpt u bij het kiezen van de juiste diensten van de arbodienst voor een optimale samenwerking.
Kies de juiste diensten voor een optimale samenwerking
Arbodiensten helpen werkgevers om te voldoen aan de eisen die de wet stelt aan de arbeidsomstandigheden en het verzuimbeleid. De arbodienst kan verschillende diensten en specialismes aanbieden.
De arbodienst beschikt kerndeskundigen: de bedrijfsarts, de veiligheidskundige, de arbeids- en organisatiekundige en de arbeidshygiënist. Maar ook diensten van een casemanager, arboverpleegkundige, arbeidsdeskundige en meer zijn mogelijk. Hiermee kan de arbodienst u veel werk uit handen nemen. In deze toolbox vindt u informatie over alle diensten die de arbodienst u kan bieden.
Verdiepingsartikel Arbodienst Publicatiedatum: 09-06-2022
Arbodiensten helpen werkgevers om te voldoen aan de eisen die de wet stelt aan de arbeidsomstandigheden en het verzuimbeleid. De arbodienst beschikt hiertoe over vier soorten kerndeskundigen: de bedrijfsarts, de veiligheidskundige, de arbeids- en organisatiekundige en de arbeidshygiënist. Daarnaast kan de arbodienst verschillende andere specialismes aanbieden. Denk aan een casemanager, arboverpleegkundige, arbeidsdeskundige en meer. Deze kunnen u veel werk uit handen nemen.
Nieuws Bedrijfsarts Publicatiedatum: 25-05-2018
De maatwerk- en vangnetregeling hebben één grote gemene deler: het is een manier voor de werkgever om deskundige ondersteuning bij de uitvoering van arbotaken te regelen. Maar er is ook een groot verschil: bij maatwerk zoekt de werkgever zelf de deskundigen die hij nodig heeft.
Infographic Arbowet Publicatiedatum: 30-07-2019
Volgens de Arbowet is de werkgever verplicht zich bij zijn preventie-, verzuim- en re-integratiebeleid te laten bijstaan door gecertificeerde deskundigen. Hij heeft de keuze uit een vangnet- of maatwerkregeling. Wat zijn de verschillen?
Vraag & Antwoord Arbodienst Publicatiedatum: 09-12-2021
Wij werken via onze arbodienst met een bedrijfsarts. Is het ook toegestaan om direct een bedrijfsarts in te schakelen zonder tussenkomst van een arbodienst?
Vraag & Antwoord Instemmingsrecht Publicatiedatum: 03-11-2022
In onze organisatie hebben we veel oog voor de arbeidsomstandigheden. Als ondernemingsraad vinden we het heel belangrijk dat de medewerkers veilig kunnen werken en gezond blijven tot aan het einde van hun werkende leven. We willen daarom graag weten bij welke arbo-onderwerpen we allemaal instemmingsrecht hebben?
Verdiepingsartikel Arbodienst Publicatiedatum: 10-08-2020
Net zoals veel andere arbo-adviseurs zult u zich in het najaar moeten afvragen of u dóór wilt met uw huidige arbodienstverlener. Niets doen betekent gewoonlijk automatisch verlenging. Maar misschien is uw organisatie wel niet tevreden en zou daarom liever overstappen. Als u moet veranderen van dienstverlener, moet u zich verdiepen in ‘de markt’. Waar moet u allemaal op letten?
Verdiepingsartikel Arbodienst Publicatiedatum: 05-05-2022
Gezonde en veilige werkomstandigheden zijn een voorwaarde om werknemers langer vitaal en met plezier aan het werk te houden. Om dit te realiseren, laten werkgevers zich bijstaan door een arbodienstverlener.Sinds de laatste wijziging van de Arbowet is elke werkgever verplicht hiervoor een basiscontract af te sluiten. Daarin horen een aantal vaste onderdelen te staan. Welke zijn dat?
Nieuws Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW) Publicatiedatum: 25-08-2017
Om ervoor te zorgen dat werkgevers serieus aan de slag gaan met de wijzigingen van de Arbowet, krijgen ze met ingang van 1 september 2017 direct een boete opgelegd als ze niet beschikken over een basiscontract met een arbodienstverlener.
Infographic Arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 18-03-2021
Organisaties moeten zich laten ondersteunen door een kerndeskundige (ook wel genoemd arbodeskundige). Een arbodeskundige adviseert organisaties over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden vanuit zijn eigen expertise. Arboregelgeving onderscheidt er vier.
Verdiepingsartikel Bedrijfsarts Publicatiedatum: 08-10-2021
Als arboprofessional wilt u de werknemers in uw organisatie gezond houden en de bedrijfsarts kan u daarbij helpen. De bedrijfsarts houdt zich namelijk niet alleen bezig met het beoordelen en begeleiden van zieke werknemers, maar ook met preventieve taken om werknemers gezond aan het werk te houden. Denk aan het doen van preventief medisch onderzoek en het adviseren van de werkgever en personeelsvertegenwoordiging over gezonde werkomstandigheden.
Verdiepingsartikel Arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 26-11-2021
De werkgever moet zich volgens de Arbowet laten bijstaan door kerndeskundigen: de bedrijfsarts, de veiligheidskundige, de arbeids- en organisatiekundige, en de arbeidshygiënist. Zo’n kerndeskundige mag meerdere specialisaties hebben. En de taken en competenties die bij de specialisaties horen, overlappen elkaar op sommige punten. Dat kan verwarrend zijn. Wat doet nu precies een arbeidshygiënist?
Vraag & Antwoord Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) Publicatiedatum: 18-11-2022
De preventiemedewerker moet samenwerken met en adviseren aan de vier kerndeskundigen die in de Arbowet staan. Eén van die arbokerndeskundigen is de veiligheidskundige. Wat doet een veiligheidskundige precies?
Verdiepingsartikel Arbodienst Publicatiedatum: 10-11-2022
Bevlogen en vitale werknemers: de wens van iedere organisatie. De arbeids- en organisatiedeskundige (A&O-deskundige) kan helpen om dit mogelijk te maken. Hij adviseert en stimuleert om duurzame inzetbaarheid in uw organisatie doeltreffend op te pakken. Waarbij kan een A&O-deskundige u helpen?
Nieuws Arbodienst Publicatiedatum: 02-12-2022
De arbodienst ondersteunt zowel de werkgever als de werknemer bij de uitvoering van het verzuim- en arbeidsomstandighedenbeleid. De werkgever kan een aantal taken aan de arbodienst uitbesteden. Hij moet hiervoor wel een contract afsluiten.
Tool Arbodienst Publicatiedatum: 08-12-2022
Gebruik deze checklist voor een overzicht van diensten die de arbodienst kan bieden bij verzuimbegeleiding.
Vraag & Antwoord Wet verbetering poortwachter Publicatiedatum: 08-11-2021
In de Wet verbetering poortwachter staat dat we uiterlijk in week acht van de arbeidsongeschiktheid van een werknemer een casemanager aan moeten wijzen. Voordat we dat doen, willen we graag weten welke rol een casemanager heeft. Dan kunnen we de meest geschikte persoon daarvoor aanwijzen. Vandaar onze vraag: welke rol speelt de casemanager bij ziekteverzuim?
Verdiepingsartikel Arbodienst Publicatiedatum: 10-05-2021
Verzuim blijft een belangrijk aandachtspunt voor werkgevers. Dus ook de inschakeling van een bedrijfsarts. Bij uw contacten met bedrijfsarts of arbodienst ziet u echter steeds vaker andere functionarissen: casemanagers, praktijkondersteuners, verzuimmedewerkers. Voor verzuimbegeleiding neemt vooral de arboverpleegkundige een bijzondere positie in. Wat moet u als arboadviseur weten over deze functie?
Vraag & Antwoord Bedrijfsarts Publicatiedatum: 02-07-2020
Tijdens het spreekuur van onze arbodienst krijgen werknemers vaak de arboverpleegkundige te spreken, maar hoort dit niet de bedrijfsarts te zijn?
Vraag & Antwoord Publicatiedatum: 10-07-2019
Als er door een fout van de bedrijfsarts een loonsanctie wordt opgelegd, kan mijn werkgever dan de bedrijfsarts hiervoor aansprakelijk stellen?
Tool Arbodienst Publicatiedatum: 05-12-2022
Gebruik deze checklist voor een overzicht van alle preventieve diensten die de arbodienst kan bieden.
Nieuws Bedrijfsarts Publicatiedatum: 29-10-2021
De bedrijfsarts speelt niet alleen een rol de verzuimbegeleiding, maar de werkgever kan hem ook inschakelen voor advies bij de preventie van verzuim en beroepsziekten. Neem de samenwerking met de bedrijfsarts daarom op in het arbobeleid.
Vraag & Antwoord Bedrijfsarts Publicatiedatum: 24-02-2022
We zijn binnen onze organisatie bezig met het afsluiten van een nieuw basiscontract met een arbodienst. Nu bieden alle arbodiensten een preventief (open) spreekuur aan. Soms heet het arbeidsomstandhedenspreekuur. Wat is een preventief spreekuur en is dat verplicht?
Verdiepingsartikel Preventiemedewerker Publicatiedatum: 17-05-2021
Eén van de drie wettelijke taken van de preventiemedewerker is het samenwerken met én adviseren aan de arbodienst, de bedrijfsarts en andere kerndeskundigen. De werkgever moet een basiscontract met de arbodienst sluiten. In dit basiscontract moet invulling gegeven worden aan deze wettelijke taak van de preventiemedewerker.
Verdiepingsartikel Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 23-12-2019
Schaarste op de arbeidsmarkt, voortdurend vernieuwen en werkdrukte: voor een werkgever is het dus een slimme strategie om te bevorderen dat z’n mensen gezond blijven. Misschien is het zelfs mogelijk om te realiseren dat ze vitaler worden. PAGO en PMO zijn veel genoemde middelen om dit te bewerkstelligen. Waar gaat dat om, en wat kunt u als arboprofessional adviseren?
Vraag & Antwoord Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) Publicatiedatum: 25-11-2022
Onze organisatie is ermee bekend dat de bedrijfsarts een belangrijke rol heeft bij verzuimbegeleiding. Maar nu we met de RI&E bezig zijn, zien we dat de bedrijfsarts ook genoemd wordt in het rijtje van kerndeskundigen die we kunnen inschakelen bij de RI&E. Welke rol heeft de bedrijfsarts bij de RI&E?
Vraag & Antwoord Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) Publicatiedatum: 15-09-2020
Binnen onze organisatie hebben we een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opgesteld die we nu moeten laten toetsen. Wie kunnen we voor de toetsing inschakelen?
Verdiepingsartikel Werving en selectie Publicatiedatum: 20-03-2022
Als werkgever kunt u sollicitanten een aanstellingskeuring laten ondergaan als gezondheidsproblemen een risico vormen op de werkvloer. Zo’n aanstellingskeuring mag echter alleen onder strenge voorwaarden plaatsvinden. Waar moet u op letten en wat is van belang als u een aanstellingskeuring wilt laten verrichten?
Tool Werving en selectie Publicatiedatum: 18-12-2020
Gebruik deze checklist om te controleren of de aanstellingskeuring aan alle wettelijke eisen voldoet.
E-training 7 modules
Heeft u veiligheid en gezondheid van de werknemers in uw organisatie hoog in het vaandel staan? Dan is de (jaarlijkse) arborondgang een belangrijk hulpmiddel bij het in kaart brengen van de risico’s die werknemers lopen. Uw bevindingen tijdens de arborondgang verwerkt u in de verplichte risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). In deze e-training leert u stap voor stap met welke risico’s u rekening moet houden.