Plan versoepeling arboregels strookt niet met 'zero death'

28 november 2024 | Door redactie

Jaarlijks overlijden in Nederland 4.100 mensen als gevolg van een beroepsziekte. Zo’n 200.000 werknemers lopen gezondheidsschade op door hun werk. Daarom werd in de Arbovisie 2040 nul doden (zero death) het doel. Toch wil de Tweede Kamer de arboverplichtingen voor werkgevers versoepelen.

Vakbonden CNV en FNV en beroepsverenigingen als de NVAB (Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde) reageren furieus op de plannen van de Tweede Kamer om de arboverplichtingen voor werkgevers te versoepelen. De Tweede Kamer is akkoord gegaan met een aantal ingediende moties die de regeldruk voor werkgevers moeten verlichten. Een motie stelt voor om de verplichting tot het opstellen van een schriftelijke risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers helemaal af te schaffen. Een andere motie stelt voor om voor de toetsing van de RI&E voortaan één in plaats van drie kerndeskundigen verplicht te stellen. Ook een motie waarin wordt gepleit voor minder regels voor de registratie van gevaarlijke stoffen is aangenomen.

Doelstelling 'zero death' door werk

Daarnaast willen de partijen die de moties hebben ingediend dat het kabinet laat onderzoeken of de verplichte toetsing van de RI&E ook kan worden afgeschaft. Volgens de huidige Arbowet is al vrijstelling van toetsing mogelijk voor werkgevers die voor minder dan 40 uur werknemers in dienst hebben en voor organisaties tot 25 werknemers die gebruikmaken van een erkend branche-RI&E-instrument. De NVAB wijst erop dat in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de door het vorige kabinet geformuleerde doelstelling van zero death door werkgerelateerde factoren wordt onderschreven. De aandachtsgebieden hierbij zijn onder meer preventie, psychosociale arbeidsbelasting (PSA), gevaarlijke stoffen en fysieke belasting.