Zijn er arbovoorschriften voor werken met twee beeldschermen?

22 juli 2019

Een werknemer werkt sinds kort met twee beeldschermen en vraagt zich af of hiervoor bepaalde arbovoorschriften zijn. Kent de wet hiervoor regels?

Er staat (nog) niets in de arbowetgeving over werken met meer beeldschermen. De regels voor werken met één beeldscherm gelden uiteraard wel gewoon. Dit betekent dat de werknemer zo veel mogelijk recht voor de schermen moet werken. Daarom is het vaak nodig dat de voorkant van een bureaublad een kromming heeft. Net als bij werken met één scherm moet de bovenrand van de schermen zich ongeveer op ooghoogte (of iets lager) bevinden. De kijkafstand van de rand van het bureaublad tot het scherm van 19 inch of groter is idealiter 70 tot 95 cm. Bij een 17-inch-scherm is de beste kijkafstand 60 tot 85 cm. Als de werknemer dichter op het scherm moet zitten, verliest hij het overzicht. De kijkafstand naar beide schermen en de hoek waaronder hij kijkt, moet voor beide schermen ongeveer gelijk zijn. Daarom staan twee schermen niet in één lijn naast elkaar.

Primair scherm

Soms zijn de beeldschermen verlengden van elkaar, maar de werknemer kan ook een primaire en secundaire monitor gebruiken, waarbij hij vooral werkt op het primaire scherm en het secundaire scherm als ondersteuning dient. Er zijn ook speciale monitorarmen op de markt specifiek bedoeld voor het werken met meerdere schermen. Met die monitorarmen kan de werknemer de hoogte en de hoek waaronder de monitoren komen te staan goed en vooral gelijk instellen.