Vergeet website niet te back-uppen!

1 juni 2016 | Door redactie

Ook van websites moeten regelmatig back-ups gemaakt worden. Want wat als iemand per ongeluk een belangrijk bestand wist, of als de organisatie slachtoffer wordt van cybercriminaliteit? Dan zou de website beschadigd kunnen raken. Voor de continuïteit van de organisatie is het wel zo prettig als dan meteen de back-up teruggezet kan worden.

De meeste websites bestaan uit wel iets meer dan een paar pagina’s. Sommige elementen zijn met behoorlijk veel inspanning tot stand gekomen en er zijn misschien heel wat fte’s aan te pas gekomen om bepaalde informatie te verzamelen en uit te werken. Dat zou allemaal verloren kunnen gaan als er iets met de websitebestanden gebeurt. En zo onwaarschijnlijk is dat niet. Hacks zijn inmiddels aan de orde van de dag, maar er kan ook een fout optreden als iemand een bestand per ongeluk overschrijft. Soms lopen systemen vast, met als gevolg een beschadigd bestand. Dit is allemaal makkelijk te verhelpen als er regelmatig een back-up van de websitebestanden gemaakt wordt. Voor websites waaraan bijna dagelijks aanpassingen plaatsvinden moet dat op regelmatige basis. Redelijk statische websites hoeven uiteraard minder vaak – bijvoorbeeld eens per maand.

Terugzetten back-up testen

Veel hosters van websites bieden deze dienst aan, dus vooral voor kleinere websites met weinig wijzigingen zou dit een goede optie kunnen zijn. Organisaties met omvangrijke dynamische websites kunnen er beter zelf software voor aanschaffen of de website mee laten lopen in het reguliere back-upschema. En probeer altijd even of de gemaakte back-up ook makkelijk terug te zetten is, want anders schiet het zijn doel voorbij.