Artikel van het jaar 2024

De redactie van Rendement heeft vier artikelen genomineerd voor 'Artikel van het jaar 2024'. Bekijk hieronder de vier genomineerde artikelen en stem voor jouw keuze via een reactie op ons LinkedIn-bericht.

Werken met zzp'ers: wat staat werkgevers te wachten in 2025?

Door Marco Zimmerman, Forvis Mazars

De Belastingdienst kondigt al enige tijd aan dat het 'handhavingsmoratorium' per 1 januari 2025 komt te vervallen. Dit betekent dat de fiscus vanaf 1 januari weer naheffingsaanslagen loonheffingen gaat opleggen als bij controle blijkt dat er sprake is van een werknemer in plaats van een zelfstandig ondernemer. Wat kun je verwachten en hoe bereid je je hierop voor?

Lees het artikel online of download de pdf pdf bestand

GefeliciteerdVind je dit het beste artikel? Kies dan voor 'Gefeliciteerd' onder ons LinkedIn-bericht

Een gedeeltelijke transitievergoeding bij een gedeeltelijk ontslag

Door Sandra Verberk, NewBaze

In de afgelopen jaren zijn er diverse rechtszaken gevoerd over het recht op een transitievergoeding bij een gedeeltelijk ontslag of een vermindering van de arbeidsduur. De wettekst zelf biedt daarover namelijk geen duidelijkheid. Welke conclusies kunnen er uit de rechtspraak worden getrokken?

Lees het artikel online of download de pdf pdf bestand

SteunVind je dit het beste artikel? Kies dan voor 'Steun' onder ons LinkedIn-bericht

Toepassing van ChatGPT voor HR-professionals

Door Maarten Freriks, id Plein

In razend tempo lijkt artificial intelligence (AI) de wereld te veroveren. De introductie van ChatGPT voor het grote publiek in november 2022 heeft hier een grote rol in gespeeld. Intussen buitelen de specialisten over elkaar heen om mensen te doen geloven dat AI banen drastisch zal veranderen, of zelfs hele beroepsgroepen zal doen verdwijnen. Wat zeker is, is dat ChatGPT veel toepassingen kent voor jouw werk als HR-professional.

Lees het artikel online of download de pdf pdf bestand

GeweldigVind je dit het beste artikel? Kies dan voor 'Geweldig' onder ons LinkedIn-bericht

Het portretrecht en de werknemer

Door Michelle Maaijen, op het moment van schrijven werkzaam bij Pallas Advocaten en Merel Teunissen, VWS Advocaten 

Werkgevers gebruiken steeds vaker foto’s van hun werknemers, bijvoorbeeld op hun website of op posters of folders. Een werkgever mag deze foto’s niet altijd zomaar gebruiken, dit kan in strijd zijn met het portretrecht van de werknemer. Onder welke voorwaarden mag jouw organisatie foto’s van werknemers gebruiken en welke rechten heeft een werknemer als je tegen de regels in toch zijn foto gebruikt?

Lees het artikel online of download de pdf pdf bestand

VerhelderendVind je dit het beste artikel? Kies dan voor 'Verhelderend' onder ons LinkedIn-bericht