Aanscherping regels gebruik buitenlandse auto

30 januari 2014 | Door redactie

Als een werknemer in het buitenland autopech krijgt met de auto van de zaak, waardoor hij genoodzaakt is in een auto met buitenlands kenteken terug te reizen naar Nederland, dan moet uw onderneming sinds 1 januari 2014 daarvan verplicht binnen 14 dagen elektronisch melding doen bij de Belastingdienst.

Gebruikt een werknemer een auto met een buitenlands kenteken in Nederland, dan is hij daar in principe BPM en motorrijtuigenbelasting over verschuldigd. U kunt in dat geval voor een periode van twee weken vrijstelling (van deze belastingen) krijgen om deze auto met buitenlands kenteken in Nederland te gebruiken. Voormalig staatssecretaris Weekers van Financiën wil nu door de aanscherping van deze regels voorkomen dat bestuurders auto’s met een buitenlands kenteken kunnen gebruiken zonder belasting te betalen.

Niet meer beroepen op overmacht

Weekers wil fraude met auto’s met een buitenlands kenteken hard aanpakken en daarom intensiever toezicht houden op het gebruik van deze auto’s. Als uw onderneming door overmacht verzuimde melding te maken van het gebruik van een buitenlandse auto in Nederland kon u zich op hierop beroepen. Ook die mogelijkheid is door aanscherping van de regels komen te vervallen.

In buitenland gevestigde onderneming

Is uw onderneming in het buitenland gevestigd en woont uw werknemer in Nederland. Dan kan het zijn dat u alleen een auto ter beschikking kunt stellen met een buitenlands kenteken. In dat geval kunt u een vergunning aanvragen bij de Belastingdienst (pdf) zodat uw onderneming geen BPM hoeft te betalen vanwege invoer van de auto.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over bovenstaande maatregel, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!