Administratiekosten bij boete toch wel terecht

13 juli 2012 | Door redactie

Ontvangt u een verkeersboete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), dan is het goed om te weten dat het bureau u administratiekosten in rekening mag brengen. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden besloten, nadat de overheid in hoger beroep was gegaan.

Eerder meldden wij u dat het rekenen van administratiekosten bij verkeersboetes onterecht was volgens de rechtbank in Amsterdam. De kwestie was aan de kaak gesteld door een automobilist die weigerde € 6 administratiekosten bovenop zijn boete te betalen en naar de rechter stapte om zijn gelijk te halen. Volgens de rechtbank waren de administratiekosten inderdaad onterecht, omdat dit uitvoeringskosten zouden zijn die dus voor de rekening van de overheid moesten komen. Het CJIB mocht dus geen administratiekosten innen.

Bezwaar maken tegen administratiekosten moet wel kunnen

In hoger beroep wist de overheid toch haar gelijk te halen. Zowel de nationale als de internationale regelgeving verbiedt het in rekening brengen van administratiekosten niet. Het CJIB mag dit dus gewoon blijven doen. Het gerechtshof was wel van mening dat u tegen de administratiekosten in bezwaar moet kunnen gaan. Dit vereist echter een aanpassing in de wet. Bij de verkeersboete staat nu nog vermeld dat u geen bezwaar kunt maken tegen de administratiekosten, maar alleen tegen de boete zelf.
Gerechtshof Leeuwarden, 15 juni 2012, LJN: BW8480