Administratiekosten toegestaan bij bekeuring

18 juni 2012 | Door redactie

Krijgt u een verkeersboete wegens te hard rijden, dan zal het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) ook administratiekosten in rekening brengen. Rechtbank Amsterdam had eerder besloten dat de overheid deze kosten niet aan u mocht doorrekenen. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft echter aangegeven dat Justitie de verkeersboete wel met de administratiekosten mag verhogen.

In het bericht ‘Geen extra kosten bij boete voor te hard rijden’ kon u alles lezen over de uitspraak van de rechtbank. In deze zaak betaalde de man wel de boete maar niet het openstaande bedrag van € 6 aan administratiekosten. Uiteindelijk kwam deze zaak voor de rechtbank in Amsterdam en die bepaalde dat deze uitvoeringskosten voor rekening van de overheid moesten komen. Het CJIB mocht deze kosten niet innen bij de snelheidsovertreder.

Bezwaar maken

De overheid ging tegen deze uitspraak in hoger beroep en kreeg toch gelijk. De rechter heeft beslist dat de nationale en internationale regelgeving niet in de weg staan aan het in rekening brengen van administratiekosten. Het CJIB mag de boete voor de snelheidsovertreding dus gewoon verhogen met € 6 aan administratiekosten. Het gerechtshof vond echter wel dat een verkeersovertreder in bezwaar moest kunnen gaan tegen de opgelegde administratiekosten. Dit zal dan echter nog wel in de wet aangepast moeten worden.
Gerechtshof Leeuwarden, 15 juni 2012, LJN: BW8480