Alternatieve bijtellingstarieven overgenomen

20 november 2014 | Door redactie

De alternatieve bijtellingstarieven uit het plan van de autobranche en milieuorganisaties, zijn aangenomen door de Tweede Kamer. Deze instemming zorgt ervoor dat de bijtellingscategorieën voor de auto van de zaak in 2016 veranderen.

In het bericht Veel bijval alternatief bijtellingstarieven kon u al lezen dat staatssecretaris Wiebes de alternatieve voorstellen van de autobranche en milieuorganisaties niet wilde negeren. Hij heeft dit plan daarom ingediend bij de Tweede Kamer. De bijtellingstarieven uit het alternatieve voorstel zijn overgenomen.

Nieuwe bijtellingcategorieën voor de auto van de zaak

In 2016 gelden de volgende bijtellingscategorieën en CO2-grenzen:

  • De 4% bijtelling geldt voor auto’s zonder CO2-uitstoot.
  • De 15% bijtelling (in plaats van de huidige 14%) geldt voor auto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer.
  • De 21% bijtelling (in plaats van de huidige 20%) geldt voor auto’s met een CO2-uitstoot van 51 tot en met 106 gram per kilometer.
  • De 25% bijtelling geldt voor auto’s met een CO2-uitstoot meer dan 106 gram per kilometer.

Voor volledig elektrische auto’s blijft de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting in 2016 van toepassing.

Er komt geen gerichte vrijstelling voor de fiets van de zaak

Er waren ook amendementen ingediend over een gerichte vrijstelling van de fiets van de zaak. De Tweede Kamer heeft hiermee niet ingestemd . De fiets van de zaak valt dus gewoon in de vrije ruimte. De Eerste Kamer moet zich natuurlijk ook nog buigen over het autoplan en de fiets van de zaak.