Appen achter het stuur: van overtreding naar misdrijf

30 november 2017 | Door redactie

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt appen achter het stuur straks veel zwaarder bestraft. Een meerderheid vindt dat de telefoon gebruiken tijdens het rijden als ‘roekeloos gedrag’ bestempeld moet worden.

Helaas vinden er steeds vaker verkeersongelukken plaats door het gebruik van mobiele telefoons tijdens het autorijden. De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen het gevaarlijke ‘appen achter het stuur’ dan ook in dezelfde categorie plaatsen als rijden onder invloed van drank of drugs. Een overheidscampagne zal in 2018 op de gevaren van appen in de auto gaan wijzen, maar dat is slechts het begin.

Celstraf voor gebruik smartphone tijdens autorijden

Door telefoongebruik tijdens het rijden niet meer als verkeersovertreding maar als misdrijf aan te merken, kunnen rechters hogere straffen opleggen. Nu is een boete van maximaal € 230 de hoogste strafmaat (en in de praktijk blijkt deze zelfs nauwelijks toegepast te worden). Bestuurders die het appen niet kunnen laten, zouden in de toekomst hiervoor dus in de cel kunnen belanden. Voor organisaties is het belangrijk om zulke zaken goed af te dekken bij het opstellen van een autoregeling (tool).